Подготовката за избори 2 в 1 на 9 юни тече

...
Подготовката за избори 2 в 1 на 9 юни тече
Коментари Харесай

Удостоверяването на машините е готово

Подготовката за избори 2 в 1 на 9 юни тече с цялостна пара. В Министерството на електронното ръководство приключи удостоверяването на машините за вота и стартира стадият на узаконяването – въвеждането на софтуера. На изборите на 9 юни ще може да се гласоподава на над 9000 устройства. 

„ Технически проблеми с машините за гласоподаване на изборите на 9 юни няма да има. Общо в България машините са 9500, а тези в чужбина – 250 ”, съобщи на конференция служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров.

Екипите на министерството са завършили нужните действия и инспекции по засвидетелствуване на техническите устройства за машинно гласоподаване. „ Ръководителите на екипи ме осведомиха, че отчетът от тяхна страна е позитивен ”, добави Мундров.

Изграждането ще се прави в следена среда, която е предоставена от МЕУ. „ Както заявих при започване на моя мандат, ще направя всичко допустимо да бъде извършен най-прозрачният и открит развой по засвидетелствуване на машините ”, уточни министърът. И добави: „ Всички дейности бяха обществени и транспарантни, такова беше тегленето на номерата на машините, които минаха инспекциите по засвидетелствуване, което беше на инцидентен симптом и осъществено от представители на медиите ”, означи Мундров. Той напомни, че процесът по засвидетелствуване можеше да се следи в действително време, а за подкрепяне на екипите са привлечени външни специалисти.

Мундров акцентира, че за първи път представители на партиите и обединенията, както и на неправителствени организации, са получили достъп и опция да вземат участие в процеса по засвидетелствуване, както е написано в Изборния кодекс.

Припомняме, че на локалните избори предходната година машинното гласоподаване беше отстранено. Тогава от ГЕРБ, Движение за права и свободи, „ Възраждане ”, „ ИТН ” и Българска социалистическа партия желаеха да се гласоподава единствено на хартия. Причината тогава - МЕУ не беше внесло в точния момент документите за това, че машините са сертифицирани изрядно. Беше представен и отчет на ДАНС, който породи подозрения и изказвания за операции, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР