Поддръжката на Android приложения в Windows 11 се считаше за

...
Поддръжката на Android приложения в Windows 11 се считаше за
Коментари Харесай

Изненада от Microsoft: спира поддръжката на Android в Windows 11


Поддръжката на Android приложения в Windows 11 се считаше за преимущество на системата
(снимка: Microsoft)

Операционната система Windows 11 към този момент няма да поддържа приложения за Android. Това е неочакван ход на Microsoft, защото по-рано компанията нарежда поддръжката на Android като една от главните разлики сред новата система и Windows 10 и по-стари версии, в отговор на Apple, която вгради съвсем естествена поддръжка за iPhone приложения в macOS.

Microsoft реши да деградира операционната система Windows 11 и да изключи поддръжката на Android приложения от нея, заяви порталът Tom’s Hardware. Процесът към този момент е почнал – към този момент Microsoft приготвя потребителите и разработчиците за неизбежното, а самата поддръжка ще бъде изключена тъкмо след една година – на 5 март 2025 година

Приложението Amazon App Store, което е належащо за инсталиране и пускане на Android приложения на компютри с Windows, ще изчезне от Microsoft Store на 6 март 2024 година Microsoft не разкрива аргументите за решението си.

Как и за какво Microsoft внедри поддръжка на Android

Поддръжката на Android приложения в Windows 11 се осъществя посредством специфична подсистема – Windows subsystem for Android, известна още като WSA. Microsoft за първи път заприказва за нея през юни 2021 година като част от световния анонс на Windows 11 и дълго време това беше една от главните характерности на системата, която я отличаваше от Windows 10. Въпреки че при започване на 2023 година хакерите реалокираха WSA към Windows 10 независимо.
още по темата
Microsoft даде обещание да внедри WSA в Windows 11 още при започване на разпространяването на новата Оценка за съвместимост, само че на 5 октомври 2021 година, когато се състоя формалното стартиране на системата, тя не поддържаше приложения за Android. Разработчиците не съумяха да завършат подсистемата в точния момент, само че въпреки всичко съблюдаваха обещанието си – няколко месеца по-късно подсистемата за Android се появи първо в бета версии за тестери, а по-късно и в постоянна версия на системата, налична за елементарните консуматори.

WSA е втората подсистема в Windows, която внася част от операционна система на „ трета страна ” в нея. Първата е Windows sybsystem for Linux (WSL), чието име приказва единствено за себе си. Първата проверка на WSL се появи още в дните на Windows 10 и след известно време Microsoft необятно я актуализира до версия 2.0.

WSL няма да бъде изрязана от Windows 11, най-малко към този момент Microsoft не е оповестила такива проекти. Само че никой не очакваше, че нещо сходно може да се случи с WSA, като се има поради за какво Microsoft добави тази подсистема в Windows 11.

По създание WSA в Windows 11 е отговорът на Microsoft на дейностите на Apple, главния ѝ съперник на пазара на операционни системи за настолни компютри. Apple вгради безпроблемна поддръжка за iPhone и iPad приложения в своята десктоп платформа macOS, обединявайки двете си екосистеми. Microsoft към този момент няма лична мобилна операционна система – Windows Mobile, по-късно преименувана на Windows Phone, не беше известна и откакто загуби конкуренцията с iOS и Android, Microsoft изцяло я изостави през 2017 година

Пример за Android приложение, работещо в средата на Windows 11
(снимка: Microsoft)

Единственият отговор на Microsoft на консолидираното в macOS на поддръжка за iOS приложения беше внедряването на поддръжка за Android приложения в Windows. От момента на стартирането си, подсистемата WSA постоянно получава актуализации за възстановяване на нейната функционалност и непоклатимост.

Изненада за всички, Amazon реагира

На фона на всичко това новината за идната „ гибел ” на WSA е изненада за всички. Microsoft, без никакво предизвестие, актуализира страницата с документи на подсистемата Windows за Android на своя уеб страница, с цел да съобщи, че WSA няма да се поддържа от 5 март 2025 година

Подсистемата WSA е тясно обвързвана с Amazon App Store, от който се конфигурират приложения за Android на компютри с Windows. Microsoft ще отстрани това приложение от личния си азбучник на 6 март 2024 година, т.е. през днешния ден, само че Amazon явно не е съгласна с това решение.

Amazon към този момент съобщи, че откакто неговият магазин за приложения изчезне от Microsoft Store, ще разгласява обособена връзка за евакуиране и инсталиране. Според обявата на Tom’s Hardware, приложението ще работи даже след края на поддръжката на WSA. Очевидно, с цел да продължи да действа подсистемата, ще би трябвало да се деактивират актуализациите на Windows, изключително откакто корекциите на Microsoft в последно време единствено основават проблеми.

Какво не е наред с WSA

Подсистемата на Windows за пускане на Android приложения не оправда упованията на някои консуматори. Те в действителност чакаха цялостна независимост при избора на каталози с стратегии, както е в Android, само че получиха прецизна връзка към Amazon App Store, чието многообразие във връзка с избора на приложения е лимитирано. Разбира се, има доста способи да инсталирате приложение за Android, заобикаляйки рестриктивните мерки на Microsoft, само че те не са приветствани от корпорацията.

Освен това WSA не дава съответна поддръжка за услуги на Гугъл. Това може да бъде непреодолима спънка, когато се пробвате да стартирате приложение, което изисква услугите да участват на устройството.

Експертите на Tom’s Hardware също акцентират неприятното показване на WSA. Докато WSL подсистемата е бърза, същото не може да се каже за WSA. Досадното дълго пускане на някои приложения постоянно е съпроводено от известия за сривове и неточности в работата им.

И като цяло, в този момент няма огромна изгода от WSA за елементарните консуматори. Ако преди няколко години беше належащо да се започват мобилни приложения, които по това време нямаха десктоп аналози, в този момент по-голямата част от мобилните услуги имат десктоп версии, които могат да бъдат изтеглени от Microsoft Store.

Разработчиците на приложения за Android също способстваха за идната гибел на WSA. Много от тях не са оптимизирали помощните си стратегии за ръководство на клавиатурата и мишката, а по-голямата част от преносимите компютри и настолните компютри с Windows нямат сензорни екрани.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР