Поддкрепа на запазването на икономическата и финансовата стабилност и за

...
Поддкрепа на запазването на икономическата и финансовата стабилност и за
Коментари Харесай

Бюджет 2018 – повече пари за социални плащания, здравеопазване и образование

Поддкрепа на запазването на икономическата и финансовата непоклатимост и за основаване на условия за продължаващ стопански напредък - това са водещите цели в законопроекта за държавния бюджет на Република България за 2018 г. и актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година, представляваща претекстовете към него, които бяха оповестени през днешния ден от финансовото министерство.

Бюджет 2018 

Приоритетите в Бюджет 2018  са фокусирани върху ограничения, свързани с продължение на промените в бранш „ Образование “, с защитата и сигурността, обществената и здравна политика, както и провеждането на Председателството на Съвета на Европейски Съюз през първата половина на 2018 година .

С Бюджет 2018 се обезпечава поддръжка за педагогическите експерти и привличане на младежи в специалността. Продължава стартиралото през 2017 г.  нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав  в системата на междинното обучение за реализиране двойно нарастване на размера на средствата за хонорари до 2021 година, планувано в управническата стратегия на държавното управление. С цел обвързване на финансирането с качеството на образованието от 2018 година ще се извърши смяна в системата на делегираните бюджети, като финансирането няма да зависи единствено от броя на децата и учениците, а и от броя на паралелките, от спецификата на района, в който се намира учебното заведение, а в по-дългосрочен интервал и от качеството на просветителния развой.

С Бюджет 2018 са обезпечени средства за  поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата , свързани с груповата защита, в това число и средства за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби. Предвижда се увеличение на разноските за личен състав, нужни за осъществяването на политиките в региона на защитата и сигурността.

В  обществената сфера  от 1 януари 2018 година е планувано нарастване на компенсациите за развъждане на малко дете от една до две годишна възраст, за развъждане на дете по член 7, алинея 1 от Закона за фамилни помощи за деца и на минималния дневен размер на паричното обезщетение за безработица.

През 2018 година се планува продължение на финансирането на обществените услуги „ Личен помощник “, „ Социален помощник “ и „ Домашен асистент “ за възстановяване качеството на живот на хората с увреждания, както и на деца, които се нуждаят от непрекъсната грижа в всекидневието си. Предвидено е и нарастване на средствата за личен състав за обществените служащи, с цел да бъде непокътнат административният потенциал и естественото действие на структурите към министъра на труда и обществената политика.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР