Подчинявайки се на некомпетентни зелени политики, страната съсипва енергийния си

...
Подчинявайки се на некомпетентни зелени политики, страната съсипва енергийния си
Коментари Харесай

За кризата на атомната енергетика на Франция

Подчинявайки се на некомпетентни зелени политики, страната унищожава енергийния си бранш

Лято 2023 във Франция беше белязано от национално запазване на водата. Планът за умереност на водата (plan de sobriété sur l`eau) беше разгласен от президента на Петата република в края на март. Еманюел Макрон настоя министерствата, предприятията и даже елементарните фермери да понижат потреблението на вода с 10 %, с цел да предпазят националната стопанска система от следствията от следващата суша и необикновени горещини.

Планът на Макрон провокира шокираща реакция измежду специалистите по нуклеарна енергетика още на стадия на подготовката му. Службата за статистически данни и проучвания (SDES) на Министерството на екологичния преход преизчисли потреблението на вода от френските атомни електроцентрали, намалявайки го три пъти.

„ Потреблението на вода за изстудяване на реактора в този момент се прави оценка на към 0,5 милиарда кубически метра годишно, спрямо към 1,7 милиарда в предходната оценка, намалявайки каузи на нуклеарната сила от 31% на 12% от общото френско ползване “, заяви SDES в деня на разгласяването от Макрон на проекта за „ водна умереност “.

Представители на Министерството на екологичния преход споделиха, че са понижили оценката на потреблението на вода от френските атомни електроцентрали в хода на тясно съдействие с енергийни експерти.

Намаляването на потреблението на вода във френските атомни електроцентрали обаче утежни рецесията в нуклеарната промишленост на страната.

Почти 70% от електрическата енергия във Франция се генерира от атомни електроцентрали. Днес 19 френски атомни електроцентрали с техните 56 енергоблока генерират три четвърти от цялата електрическа енергия в страната и обезпечават работа на 40 хиляди души. Франция е преди всичко в света във връзка с каузи на нуклеарната сила в енергийния баланс на страната и на второ място по безспорен размер електрическа енергия, създадена от АЕЦ.

Ерата на мирния атом във Франция беше открита от Шарл дьо Гол, който сътвори Комисариат за атомна сила, управителен от нобеловия лауреат Фредерик Жолио-Кюри. През 1948 година е пуснат първият френски нуклеарен реактор с тежка вода.

След петролната рецесия от 1973 година, акцентът върху нуклеарната сила става приоритет във Франция. Френският министър председател Пиер Месмер започва амбициозна самодейност за създаване на тринадесет атомни електроцентрали за реализиране на енергийна самостоятелност на страната.

Правителството възнамеряваше да се възползва от преимуществата на Франция - развита промишленост, научна база и опит, насъбран по време на военната нуклеарна стратегия. Изграждането на атомни електроцентрали е поето от държавната компания Électricité de France (EDF). Плановете включват построяването на към 170 енергоблока до 2000 година и съвсем цялостен преход към нуклеарна сила.

Въпреки това, откакто Франция беше подложена на натоварен напън от страна на европейското „ зелено лоби “, тя трябваше да съобщи своите „ нуклеарни “ позиции под натиска на блок от „ антиядрени “ страни, водени от Германия, Австрия и Люксембург.

През 2012 година френският президент Франсоа Оланд предложи понижаване на каузи на нуклеарната сила в производството на сила от 75% на 50% до 2025 година През 2015 година Народното събрание одобри съответния закон. Още през 2016 година бяха затворени 20 от 58 атомни енергоблока, което докара до повишение на цените на електрическата енергия във Франция и в прилежащите страни, където се изнасяше непотребната електрическа енергия.

С идването си на власт Макрон продължи линията на Оланд за занемаряване на нуклеарната енергетика. През 2018 година той разгласи, че страната ще затвори 14 нуклеарни реактора с мощ 900 MW до 2035 година

През 21 век във Франция не е издигнат нито един нов нуклеарен реактор. Повечето от настоящите френски атомни електроцентрали са издигнати в края на 70-те и началото на 80-те години; в началото е плануван животът на реактора да бъде 30-40 години, само че към този момент е удължаван два пъти с по 10 години. Рано или късно целият флот от атомни електроцентрали ще би трябвало да бъде изведен от употреба, а във Франция няма потенциал за подмяна.

А французите са не запомнили по какъв начин се строят нови атомни централи без недостатъци и превишаване на периоди и планове. Последният план за атомна електроцентрала - два блока на АЕЦ " Фламанвил ", пуснати в употреба и един в развой на създаване, беше придружен от съществени повреди. Пускането на трети блок непрекъснато се отсрочва.

Разчетът от дълго време е надраснал себе си, срокът за стартиране на обекта в употреба беше удължаван и неведнъж отлаган. Компанията, изграждаща новия реактор, Framatome, неотдавна сподели, че той няма да бъде пуснат в употреба преди първото тримесечие на 2024 година, само че анализаторите от промишлеността се съмняват в това.

Години на занемаряване на нуклеарната промишленост доведоха до това, че редица френски нуклеарни реактори страдат от „ напрегната разяждане “ в техните заваръчни шевове. През 2019 година Френската организация за нуклеарна сигурност (ASN) по време на ревизия на френските атомни електроцентрали откри, че „ са открити проблеми в парогенераторите в двадесет нуклеарни реактора: заваръчните зони на парните котли са рискови и могат да доведат до разрушение на генератора. “

Не беше допустимо да се отстрани ръждата по паропроводите без прекъсване на атомната електроцентрала и през май 2022 година ръководителят на Службата за нуклеарна сигурност (ASN) на страната Бърнард Дорошчук сподели пред телевизия BFM, че прекъсването на реакторите ще е належащо и отстраняването на проблемите ще отнеме години. „ На този стадий, заради стрес разяждане, енергийната корпорация EDF спря или удължи плануваните спирания на 12 реактора за задълбочена оценка и, в случай че е належащо, ремонт “, акцентира той.

Дорошчук добави, че заваръчните шевове, които отиват към тръбите на системата за спешно изстудяване на реактора, са покрити с наслойка. Той предизвести, че корозията може да аргументи формиране на пукнатини. Корозията е открита на относително нови реактори, създадени от американската Westinghouse Electric Company и не е обвързвана със стареене на метала.

От 1974 година до 1982 година във френските атомни електроцентрали са конфигурирани 16 енергийни блока PWR (воден реактор под налягане) на Westinghouse Electric. През май 2022 година повече от половината френски атомни електроцентрали бяха затворени заради откриването на „ стрес разяждане “ или микропукнатини наоколо до заваръчните шевове. Експертите на EDF стигнаха до заключението, че всички тези недостатъци са от систематичен темперамент и започнаха ремонт на 16 реактора на Westinghouse.

През последните десетилетия съветското конструкторско бюро Хидроопрес (Подолск) следи повреди на тръбопроводи на енергийни блокове по целия свят. Водещият експерт на компанията Владимир Бергункер отбелязва, че Westinghouse неведнъж сменя една несполучлива сплав за заварки с друга и макар че крайният резултат е негативен, французите употребяват създадени от американците сплави заради неналичието на лични разработки.

Еманюел Макрон прикани за възкръсване на френската нуклеарна промишленост в края на 2021 година, като сподели, че желае да построи 14 нови реактора. В началото на първия си мандат обаче Макрон се ангажира да понижи нуклеарното произвеждане и принуди EDF да затвори двата си най-стари реактора. Освен това Макрон, когато беше министър на стопанската система, разреши на американската General Electric да конфискува основни нуклеарни активи от френската Alstom.

Това докара до съдбовна загуба на механически личен състав и в отговор на апела на Макрон за възкръсване на нуклеарната промишленост, ръководителят на Френския орган за нуклеарна сигурност Бернар Дорошук отговори, че това изисква нов „ проект Маршал “, т.е. помощ от Съединени американски щати. Френското държавно управление отреатира на това, като нае стотина заварчици на Westinghouse за ремонт на своите атомни електроцентрали.

Проблемите на нуклеарната енергетика в Петата република също са свързани с несъразмерното разчитане на еднократни охлаждащи реактори, които вземат вода от реката и по-късно връщат съвсем цялата назад в реката. Между другото, в Русия повече от 15 години Водният кодекс не разрешава потреблението на вода за непосредствено изстудяване на атомни електроцентрали.

Ето за какво всички нови блокове на атомните електроцентрали, издигнати през това време, са построени с охладителни кули за изстудяване на водата от реактора. Дори Ленинградската АЕЦ-2, ситуирана на брега на Финския залив, употребява охладителни кули.

По време на горещата вълна предишното лято редица френски атомни електроцентрали бяха затворени, защото температурата на водата, изпускана в реката, надвишаваше екологичните стандарти.

Мирните нуклеарни проблеми на Франция бяха изострени през януари 2022 година от опортюнистичното решение на Макрон да принуди EDF да продава електрическа енергия на загуба в опит да обезпечи всеобща поддръжка за президентските избори.

Цялата тази плетеница от проблеми слага под подозрение амбициозните проекти на Макрон да съживи нуклеарната енергийна промишленост на страната. Между другото, френските медии не пишат и дума за това по какъв начин е осъществен проектът на Макрон за „ водна трезвеност “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР