Подчиненото на главния прокурор бюро за защита според собствените си

...
Подчиненото на главния прокурор бюро за защита според собствените си
Коментари Харесай

Рашков: Бюрото за защита е пазило само Гешев през 2020 г.

Подчиненото на основния прокурор бюро за отбрана съгласно личните си данни не е имало нито един очевидец под протекция през цялата 2020 година В същото време то има голям бюджет и се употребява за денонощна защита на обвинител №1 Иван Гешев. Това разгласи в студиото на „ Лице в лице “ вътрешният министър Бойко Рашков.

„ Това е Франкенщайн – нещо, което нито е полицейски орган, нито е орган по сигурността като ДАНС. Те не са проверяващи органи, те са едни чиновници, назначени персонално от основния прокурор, които получават доста по-високи заплати от тези на чиновниците, работещи в НСО и тези в Министерство на вътрешните работи. Вероятно са се занимавали единствено с защитата на Иван Гешев – президентът не разполага с такава защита “, акцентира той.

По думите му става дума за конструкция с 9-10 млн. лева годишен бюджет и 150 души на щат, „ като една огромна част от тях не вършат друго, с изключение на да го (Гешев) охраняват на трисменен денонощен режим “.

Според Рашков по времето, когато бюрото е било към министъра на правосъдеито „ такива извращения с щаб, бюджет, пълномощия и сходни нито се предвиждаха в закона, нито бяхме очевидци на сходни арогантни дейности “ като нахлуването в президентството преди година.

Висш съдебен съвет не уволни Гешев, но…

Вътрешният министър означи и че през днешния ден Висшият правосъден съвет е реагирал предстоящо, като дефинира като неприемливо настояването за освобождение на Гешев. „ Различно е мнението на една немалка част от членовете на Висш съдебен съвет през днешния ден. Съотношението е 8:12, а тогава, когато е определен Гешев за основен прокурор, срещу са били четирима “, означи Бойко Рашков.

„ Той направи доста груби неточности като основен прокурор и като правист, може би чака, че, като е недостижим, никой няма да реагира. Поведението му тласка цялата прокуратура към послушание на политическата власт “, съобщи той и даде точно акцията на „ Дондуков “ 2 като образец за политическо деяние.

Според него разгласяването на информация, получена със СРС, е престъпление и дори има варненски магистрат, наказан за такова деяние.

Бойко Рашков акцентира, че, макар казаното от прокуратурата по тематиката, подслушване на протестиращи през 2020 година е имало и ще изнесе спомагателни данни в отрасловата парламентарна комисия.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР