Подалият оставка председател на парламента Димитър Главчев заяви, че нито

...
Подалият оставка председател на парламента Димитър Главчев заяви, че нито
Коментари Харесай

Главчев не се чувства ”похарчен” от ГЕРБ

Подалият оставка ръководител на Народното събрание Димитър Главчев съобщи, че нито за миг не се е почувствал жертва, нито пък ”похарчен” от ГЕРБ.

Той разяснява в събота пред бТВ, че и през днешния ден би постъпил по същия метод, както в деня, в който изгони от пленарната зала водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

В средата на ноември ръководителят на Народното събрание Димитър Главчев заплати с поста си за опита си да тушира скандал с опозицията в Народно събрание, подбуден от реплики на Бойко Борисов, че има " депутати, забъркани с наркотрафик ".

Главчев подаде желаната от Българска социалистическа партия оставка по гледище на министър-председателя, който по този начин подари първата алегорична победа на опозицията в настоящия парламент. Така беше преодоляна очертаващата се парламентарна рецесия след решението на Българска социалистическа партия да напусне Народно събрание, до момента в който Главчев не подаде оставка.

”Всичко, което съм направил в тази поредност от събития, щях да го направя по същия начин”, увери в събота той.

Главчев сподели, че въпросът не опира до водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и би постъпил по същия метод с който и да е депутат, който не съблюдава правилника на Народно събрание, защото ролята на ръководителя е да съблюдава за правилника.

”Какъв образец дават депутати, които коват законите, в случай че не ги спазват”, разяснява Главчев.

”Говорихме и с премиера Бойко Борисов, като ръководител на партия обаче. На самото събиране на Председателския съвет той сподели: Аз съм тук като водач на партия, не като министър председател. Не е оказвал никакво влияние и през цялото време сподели, че е там като водач на партия”, съобщи Главчев.

”Нещо повече – обърна се към водача на Българска социалистическа партия госпожа Нинова и сподели: „ Може ли по някакъв различен метод да излезем от обстановката, а не с оставката на ръководителя на Народното събрание?”. Нинова съобщи изрично ”Не”, описа Главчев.

”Председателят на Народно събрание би трябвало да обезпечава реда в залата и да протичат обикновено парламентарните съвещания. Не мога да си сложа такава отговорност на раменете, че поради мен няма да влиза цяла парламентарна група”, стимулира Главчев решението за оставката.

Той съобщи, че оставката е персонален акт и всеки човек взема решение за себе си по какъв начин би трябвало да постъпи в избрана обстановка.

Главчев добави, че е останал в Народното събрание, тъй като са му се обадили доста гласоподаватели с думите: ”Остани, ние сме дали своят вот за теб, не може да ни предадеш”.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР