Подадохме жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се

...
Подадохме жалба във ВАС срещу решението на ЦИК да се
Коментари Харесай

Божидар Божанов, ДБ: Когато политическата воля е насочена към корупция, няма електронно правителство *

Подадохме тъжба във Върховен административен съд против решението на ЦИК да се броят разписките от първо тъй като чисто формалният мотив е, че Изборният кодекс не планува такова нещо. Това сподели в Божидар Божанов, който е лидер на листата на „ Демократична България “ в 26 МИР, София – област.

Изборният кодекс споделя, че машинният протокол е този, който значи нещо и съдържа резултата, а ЦИК сега вкарва различен протокол, който кодексът не планува. Т.е. тя си дописва изборния кодекс много свободно. Това е формалният мотив. Логическият мотив е за какво сме давали толкоз пари за машини, в случай, че най-после отново ще броим едни хартийки. И тези хартийки не са бюлетини. Те нямат защитните знаци, те са дребни, с малък шрифт, неконсистентно сгънати. Това ще способства за още повече неточности, проблем, който машините вземат решение изначално. Те вземат решение казуса с грешките при броенето и с невалидните бюлетини. Имахме десетки хиляди, от време на време и повече, невалидни бюлетини преди, сега има нула поради машинното гласоподаване в секциите, които са с машини. Съответно ние да върнем рисковете от тези неточности, да ги напишем в един протокол, който с изключение на всичко друго няма да мине през процеса на инспекции на неточности. Защото другите протоколи въпреки всичко минават в РИК, проверявани са и има контроли при машинната обработка. Тези протоколи просто ще бъдат сканирани и качени дружно с грешките, което пък след това може да бъде употребявано, с цел да се каже „ ето, вижте, тук има неточности “. Тези неточности постоянно до момента и освен в България, са поради човешка неточност, не че машината нещо е объркала.

Все отново има един текст в Изборния кодекс

който споделя, че общият брой гласове, подадени с машинно гласоподаване, би трябвало да подхожда на подадените гласове, една такава нереална норма, която, можем да приемем, че значи, че е нещо задоволително – можем да изброим какъв брой разписки има и дали съответстват. Това са разнообразни оферти, които са различни и които обезпечават в действителност по-добро или еквивалентно равнище на сигурност на процеса, само че не натоварват в допълнение комисиите да броят листчета и да основават тези опасности за потребление на човешки неточности за рушене на доверието в изборния развой.

Предлагали сме на избори в 2 или 5 % от секциите да се преброяват разписките. Може откакто завърши изборният ден да бъде изработен спомагателен одит на централизирано място, който обаче да има достъп до кю ар читател, тъй като в разписката има кю ар код, който е единственият метод да подсигурява, че разписката не е подправена. Защото някой може да отиде и да пусни подправена квитанция. Така че може да се направи следизборен одит, непълен, даже някой да желае и цялостен, без обаче да натоварваме естествения избирателен развой.Тъкмо по тази причина те се назовават разписки за одит, а не за преброяване на резултата.

Направи ли машинното гласоподаване вота по-честен

За мен най-важният мотив за машинното гласоподаване са невалидните бюлетини. Няма по какъв начин да имаме 90 или 100 хиляди невалидни бюлетини, тъй като някой малко е излязъл с химикалчето или някаква друга техническа дребна неточност е направил. Това на някои избори е стигало до една парламентарна партия с невалидни бюлетини, т.е. толкоз на брой гласове. Това трансформира картината и единствено поради този мотив, че към този момент няма невалидни бюлетини, машинното гласоподаване си коства.

Кое е значимото в предизборната акция в София – област

Кампанията върви добре. Все отново противоепидемичните ограничения не разрешават събиране на закрито, само че пък ние се усещаме удобно, когато сме на улицата и приказваме с хората. Бяхме във всички обитаеми места в София-област, където съм претендент. Хората в София-област имат доста сходни проблеми, въпреки че региона е много разпръсната. Проблемите са свързани с корупцията в локалната власт, проблеми с пътната инфраструктура, разрушени пътища, неремонтирани пътища, изчезнала пътна маркировка, която е проблем, изключително в тези по-планински региони, което надлежно способства за по-висок риск от произшествия. Има редица проблеми с водата и водопроводите. На места тече кална вода, тук-там има режим на водата, което е неприемливо при тези естествени благосъстояния, с които разполагаме. Проблемите са сходни на всички места и те в действителност опират до две неща като решения – едното е битка с корупцията, да отстраним тези, които опорочават процедури, които взимат публичен запас и не построяват нищо отсреща. И другото е положително ръководство – по какъв начин, даже да няма корупция, дейно да използваме средствата по този начин, че да има тръбопровод, да има пътища, да има електронно ръководство и така нататък

Може ли електронното ръководство да се пребори с корупцията

Електронизирайки всички процеси и правейки ги проследими, можем да премахнем детайла на предоставяне на пари под масата. Както сподели естонският президент в един диалог с мен преди време, „ не можеш да купиш кафе на компютъра, не можеш да го подкупиш “. Което даже единствено по себе си отстрани корупцията. Не могат да се подправят документи, в случай че бъде осъществено както би трябвало. Говорейки за Пеевски, тефтерчето, в случай че документът е електронен и вярно съхранен, не може Директива за птиците да стане 10 внезапно, без никой да разбере.

По-важното в действителност е прозрачността. Когато всичко бъде транспарантно, обществено, тъй че публицисти и жители да могат да проучват информацията и да видят в действителност в „ Автомагистрали “ краде ли се, какъв брой се краде. Защото в случай че всичките контракти бъдат не просто оповестени снимани като документ с хартиения автограф изпод, а техните параметри бъдат в структуриран тип по този начин, че да проучваме какъв брой пари са изхарчени, за какъв тип активност, какъв брой е по отношение на пазарната и такива елементи към този момент, тогава корупцията доста елементарно бива разкривана и надлежно прагът за нейното осъществяване става по-висок.

Причините да не бъде въведено електронното държавно управление са доста, само че неналичието на политическа воля е това, което ги сплотява. Това не е елементарна задача. Държавата е голяма конструкция и смяната на нейните процеси, вкарването им в цифрова среда не е тривиална задача, само че е решима. Досега не е била решена, тъй като не е имало задоволително напън

от най-високите етажи да бъде решен този въпрос. Иначе имаме и IT експерти, и експерти по процеси. Администрацията не е чак толкоз ретроградна, колкото хората са привикнали да я виждат. Да, там има хора, които биха се бунтували против електронно ръководство, страхувайки се за своето работно място, само че има и лястовици на смяната, които желаят това да се случи и сега, в който чуят, че ще се електронизира някой развой, схващат, че това ще им спести и на тях работа, освен на жителите.

Когато политическата воля е ориентирана към корупция, както беше в последните години, тя липсва за елиминирането на корупцията.

Защо младежите към момента напущат България, за противоепидемичните ограничения на служебното държавно управление, за имунизационния развой, за цените на енергоносителите и наличието на излезлия в листата " Магнитски " Делян Пеевски в листите на Движение за права и свободи можете да гледате във видеоматериала.



*Публикацията е според контракт за осведомително обслужване за Парламентарни избори 2021 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР