Под заглавието Пиянството – норма за взлом“ руският Комерсант“ съобщава

...
Под заглавието Пиянството – норма за взлом“ руският Комерсант“ съобщава
Коментари Харесай

Полицаите в Русия с нови права в борбата с пияниците

Под заглавието „ Пиянството – норма за щурм “ съветският „ Комерсант “ оповестява за плана за новите пълномощия на полицията в битката ѝ с пияните водачи.

Министерството на вътрешните работи в Москва е подготвило ремонти в закона за полицията. Служителите на реда ще получат право да доставят пияните жители в изтрезвители, които бяха опразнени в цяла Русия през 2011 година, само че в редица райони не престават да работят. Документът вменява пълномощия на охранителите да отварят или разрязват коли за избавяне на човешки животи или попречване на закононарушения, а също и при нужда от освидетелстване на водачи в положение на замайване. Новите права се узаконяват за премахване на проблемите, препятстващи служителите на реда при осъществяването на отговорностите им по отбрана на жителите и обществото от незаконни похищения, акцентират от министерството.

В частност, става дума за взаимоотношението сред служителите на реда и пияниците. Сега чиновниците имат право да доставят жители, намиращи се на публични места „ в положение на алкохолно, наркотично или друго токсично замайване и изгубили способността си независимо да се придвижват или ориентират в ситуацията, в медицинските организации “.

В новата редакция се прецизира: пияните могат да бъдат доставени и в „ профилирани институции, оказващи помощ по извеждането от положението на алкохолна /наркотична/ интоксикация “, т.е. в изтрезвителите. Въпреки ликвидираните през 2011 година изтрезвители, в редица райони на федерацията към този момент са основани и действат сходни институции на районно и общинско равнище. В Татарстан, да вземем за пример, към този момент няколко години работи мрежа от така наречен центрове за детоксикация. Въвеждането на новите правила ще разреши на служителите на реда да доставят в такива институции жители „ за навреме премахване на отрицателните за здравето им фактори “, разясняват от Министерство на вътрешните работи. „ Комерсант “ напомня, че при започване на 2018 година Съветът на федерацията предложи закон за изтрезвителите, само че това не се случи. Възраждане на системата на изтрезвителите предлагаха и в Градската дума на Москва.

В закона за полицията се вкарва нов член за отваряне на транспортното средство. Позволява се разбиването на ключалки в името на спасяването на живота на жителите, за секване на закононарушения, за задържане на лица, обвинени в осъществяване на закононарушение, за инспекции след известия за опасност от терористичен акт, за определяне на трагичен случай. С аналогични компетенции към този момент разполагат войските на националната армия на Русия.

Отварянето на автомобила става допустимо, в случай че лидерът с признаци на замайване се е заклещил в машината и е належащо да бъде освидетелстван. Преди това обаче служителят на реда е задължен да заяви своите служба, звание, фамилия, да показа уверение, да предизвести за желанието си да разбие колата, да обясни аргументите и основанията за това. Собственикът на автомобила наложително би трябвало да бъде осведомен в границите на денонощие, в случай че колата е била разрушена и отворена в негово неявяване. При това служителят на реда е задължен да се погрижи за возилото по този начин, че в него да не проникне някой непряк човек, до момента в който то е отворено. По какъв метод да се погрижи – няма изясненост.

Адвокатът на придвижването „ Свобода на избора “ Сергей Радко дефинира препоръчаните от Министерство на вътрешните работи ремонти като „ прекомерно общо “. Нормална е обстановката, когато служителят на реда би трябвало да отвори колата, с цел да избави човек или да отстрани от задната седалка куфарче с проводници и часовников механизъм, споделя президентът на колегията за правна отбрана на притежателите на коли Виктор Травин. Към момента е в действие разпореждане за ориентиране на водачите за освидетелстване на равнището на замайване, като измежду основанията са: миризмата на алкохола от устата, нестабилна поза, нарушаване на речта, почервеняло лице. Но в случай че индивидът се е заклещил в машината, това е невероятно да се дефинира, акцентира Травин.

Вярно, че има повсеместен принцип: „ Поведение, несъответстващо на ситуацията “. Но потреблението му от служителите на реда евентуално ще провокира злоупотреби, разяснява специалистът.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР