Под съпровода на Софийската филхармония, с диригент Найден Тодоров, 11

...
Под съпровода на Софийската филхармония, с диригент Найден Тодоров, 11
Коментари Харесай

Блестящ галаконцерт с лауреатите на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска

Под съпровода на Софийската филхармония, с диригент Найден Тодоров, 11 млади оперни артисти от България, Италия, Молдова, Румъния и Южна Корея извършиха арии от опери на Верди, Пучини, Моцарт, Росини, Чайковски, Рахманинов, Белини, Доницети и Леонкавало, съобщи.

По специфична покана на Райна Кабаиванска, като посетител в Галаконцерта се включи и украинската оперна звезда София Соловий. Украинското сопрано приключва оперно пеене в Музикалната академия „ М. Лисенко “ в Лвов и се усъвършенства в майсторските класове на Райна Кабаиванска в Академията в Озимо, в Академия „ Киджана “ в Сиена и в Нов български университет. Печели награди от доста състезания в Италия. След февруари 2022 година София Соловий остава в Лвов и взе участие в серия концерти „ Muses are not silent ", предавани онлайн от Лвовската филхармония.

Кулминацията на вечерта настъпи, когато Райна Кабаиванска разгласи новите стипендианти на своя фонд в Нов български университет, чиито дългогодишни сътрудници са Фантастико и Столична община. Стипендии за образование в Италия получиха сопраното Аида Паску (Румъния), българският бас Божидар Божкилов и баритонът от Южна Корея Хе Канг.

„ Тези актьори са млади, надарени и имам вяра с хубаво бъдеще на оперната сцена “, сподели при връчването на стипендиите огромната оперна актриса. „ Те направиха огромни крачки в развиването си. В някои от тях виждам опция за рационализиране и ще работим и идната година, други ще представим през декември в операта „ Бохеми “. 

Седем от участниците в Галаконцерта ще получат основни функции в четири спектакъла на „ Бохеми “ през декември в Софийската опера. На сцената тогава ще излязат румънското сопрано Аида Паску, Ариана Чимолин - сопран от Италия, Божидар Божкилов, бас (България), Виринеа Пърнау, сопран (Молдова), Донгхюн Ким, тенор (Южна Корея), Уонджун Джо, баритон (Южна Корея),  Хе Канг, баритон (Южна Корея). Премиерната дата е 15-ти декември, денят, в който Кабаиванска чества рожден ден.

Райна Кабаиванска благодари на всички, които поддържат идеята ѝ да резервира и развива голямото завещание на операта – дългогодишните сътрудници на Майсторския клас Фантастико, Столична община и Софийска филхармония, както и на новите меценати A1, КФМ, Дерони и Данон.

Специален привет към Райна Кабаиванска и учениците от XXII Майсторски клас насочи ректорът на Нова български университет проф. Пламен Дойнов, д.н.

„ Слушайки този концерт, аз си дадох сметка, че Райна Кабаиванска дава на учениците си най-вече познания. Защото аз чух не просто можещи гласове, само че и знаещи гласове. Гласове, които помнят други велики гласове, които са се издигали по безсмъртните арии, които чухме. И опитът на Райна Кабаиванска им дава тъкмо това. Дава им памет и за други гласове. Защото пеенето без памет е празно пеене. А цялата зала България довечера се извърши с пеене, което помни, което уважава, което може. Паметни гласове, които ще помним, само че и паметливи гласове, които помнят. Това е същински празник и за Нов български университет е чест да бъде в центъра на този празник ".
 Главният изпълнителен шеф на Нова Броудкастинг Груп Стефана Здравкова поздравява Райна Кабаиванска
Медийни сътрудници на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска са NOVA, БНР, Дарик Радио и Българска телеграфна агенция. Проектът е част от Календара на културните събития на Столична община.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР