Под патронажа на Министерство на културата ще се проведе третото

...
Под патронажа на Министерство на културата ще се проведе третото
Коментари Харесай

Международна конференция България – Италия: Форум „Брацигово – Каменният поток на времето“

Под патронажа на Министерство на културата ще се организира третото издание на ФОРУМ „ БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО “ – обмяна на образци и процедура сред България и Италия.

Тазгодишното издание на проведения от Камара на архитектите в България РК София Област, Камара на строителите в България и Община Брацигово ФОРУМ „ БРАЦИГОВО – КАМЕННИЯТ ПОТОК НА ВРЕМЕТО “ е отдаден на българо-италианския културен продан обвързван с недвижимо културно завещание и изкуство. Към основните органзатори тази година се причислиха Посолството на Италия в България, Италианския културен институт и Конфиндустрия България. Партньори на плана са още Регионален исторически музей Пазарджик, Университета по архитектура строителство и геодезия, както и Националното съдружие на общините в Република България. Генерален спосор на събитието е „ Главболгарстрой “.

Форумът ще се организира в интервала от 26 юни до 2 юли 2023 година с поредност от разнообразни изложения, лекции, на практика работилници и културни събития отдадени на недвижимото културно завещание, археология и изкуства.Темата тази година е фокусирана върху здания за обучение и просвета, както и за ревитализация и енергийна успеваемост при здания със статут на недвижими културни полезности.

Специално за формалното разкриване на 26 юни от 14:30 ч. Регионален исторически музей Пазарджик ще изложи фамозното тракийско богатство от с. Равногор, Община Брацигово. Програмата в първия ден стартира в 14:30 ч. с Пресконференция на уредниците в конферентната зала на РИМ Пазарджик. От 15:30 ч. в зала на музея ще бъде експонирано на Равногорското богатство съпроведено с обзорно показване от Адриана Божкова на тематика „ Археологически изследвания в Брациговския край и покрайнината “, музикална стратегия на цигуларя Орлин Цветанов и коктейл.

Обширната стратегия на форума включва поредност лекции и презентации на екперти в региона на недвижимото културно завещание от България и Италия, три изложения, на практика работилници.  На 30 юни ще се организира и публична кръгла маса на тематика „ Ревитализация и енергийна успеваемост на здания със статут на недвижимо културно завещание.

Лектори посетители от Италия са представители на Агенция КазаКлима, Асорестауро (Италианска асоциация за архитектурна, художествена и урбанистична реставрация),  Еурак Рисърч и архитектурни студиа.

Конфиндустрия България продължава съдействието с музея Museo di Arte Diffusa (MAD) и Alfredo la Salle за промотиране на актуалното италианско изкуство, организирайки идващия стадий на изложбата „ Contemporary Italian Art in Bulgaria “. Тя е с куратор Фабио д’Акиле от музей Museo di Arte Diffusa (MAD), град Латина, и от 26 юни до 2 юли ще бъде показана в читалище „ Васил Петлешков “ в Брацигово. Откриването й ще се организира на 27 юни от 14:00 часа.

Изложба „ Архитектура за обучение и просвета “ с създател арх. Белин Моллов ще бъде открита на 27 юни от 13:30ч. в читалището на гр.Брацигово. Тя показва тридесет табла с акварелни картини рисувани от арх. Моллов, допълнени от историческа информация за постройките и техните проектанти.

Третата галерия, която ще бъде показана по време на събитието е: “Renovating Historic Buildings Towards Zero Energy ” – образци от положителния интернационален опит за енергийна успеваемост при здания монументи на културата, Eurac Research.

В последния ден от форума на 2 юли от 11ч. на сцената на читалище „ Васил Петлешков “ ще гостува TEATRO IMAGGINE di Venezia с постановката в жанр Комедия дел’арте „ Странният случай на доктор Джекил и мистър Хайд “.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР