Под натиска на западните санкции Иран активно търси нови международни

...
Под натиска на западните санкции Иран активно търси нови международни
Коментари Харесай

Иран е най-опасното буре с барут в Близкия изток

Под натиска на западните наказания Иран интензивно търси нови интернационалните търговски и капиталови сътрудници и реализира прочут прогрес. По-специално договорката с посредничеството на Китай за нормализиране на връзките с районния противник Саудитска Арабия сътвори търговски благоприятни условия, а желанието й да даде на Русия дронове и муниции за потребление в Украйна също сътвори нови благоприятни условия, написа TIME.

Вълната от митинги в цялата страна , последвала гибелта в полицейския арест предишния септември на млада жена, задържана за носене на забрадката си прекомерно разхлабена, значително затихна, посредством основно на желанието на управляващите да арестуват огромен брой хора и да екзекутира публично някои от от тях.

Но водачите на Иран знаят, че отсрочката им от натиска ще се окаже краткотрайна . Икономическото напрежение продължава. Благодарение основно на глобите, валутата на Иран загуби повече от 90% от цената си по отношение на $ през последното десетилетие, а инфлацията на цените остава над 40%. Ползите от по-добрите връзки със саудитците ще отнеме време, с цел да се материализират и доближаването евентуално ще остане нерешително.
 Иран и Саудитска Арабия с поредна стъпка към доближаване
Иран и Саудитска Арабия с поредна стъпка към доближаване

Саудитският външен министър Фейсал бин Фархан организира диалози с иранския си сътрудник Хосейн Амир-Абдолахиан

Стратегията на президента Ибрахим Раиси " Завъртане към изтока " има за цел да докара огромни нови инфраструктурни вложения както от Русия, по този начин и, което е по-важно, от Китай , само че икономическите вероятности на Русия остават рискови, военновременно партньорство с Кремъл ще докара до нови наказания против Иран и китайците могат да купуват огромни количества нефт от Русия със мощно понижени цени, оставяйки Иран настрани.

Продължаващите компликации подсигуряват, че мощен публичен яд и спонтанни митинги могат да избухнат още веднъж когато и да е. По-специално, макар че миналогодишните протестиращи се реалокираха по улиците, доста ирански дами и девойки към момента отхвърлят да носят наложителни забрадки , а държавното управление работи за възобновяване на доверието в религиозните консерватори, като упорства мощно за използването.

Полицията е издала фишове на незакрити дами, които употребяват публичен превоз или даже се возят в частни коли, а компаниите от време на време биват глобявани за обслужването им. С толкоз доста насъбрано възмущение и икономическа болежка, още един несполучлив арест може да провокира още по-трудна за преодоляване нова вълна от вълнения .

Нищо от това не е ново за Иран . Слабата стопанска система и циклите на митинги и репресии са прекомерно познати. И въпреки всичко на назад във времето се крият както вяра, по този начин и боязън, че фундаменталната смяна може да не е надалеч.
 Русия се надява на договорка за свободна търговия с Иран до края на годината
Русия се надява на договорка за свободна търговия с Иран до края на годината

Продължават и договарянията сред страните от ЕАЕС за общ газов пазар

В 44-годишната история на Ислямската република е имало единствено едно предаване на висшата власт . През 1989 година гибелта на аятолах Рухола Хомейни провокира преход към настоящия водач Али Хаменей, който от този момент остава на власт. Осемдесетгодишният Хаменей е оживял от рак, за който се приказва, че е с влошено здраве и няма явен правоприемник, който духовенството и политическият хайлайф да повдигнат. Днес всеки в Иран с достъп до благосъстояние, власт и привилегии би трябвало да се чуди по какъв начин наследяването може да промени ориста му, а политическият преход ще увеличи публичните упования за смяна измежду тези, изтощени от компликации и обществена принуда.

И най-после, съществуват продължаващите опасности, основани от нуклеарната стратегия на Иран и неспособността на иранските и западните водачи да реализират нова договорка за нейното бъдеще. Тук също напрежението не е нещо ново, само че все по-високите равнища на обогатяване на уран доближават деня, в който израелските и американските политици би трябвало да решат по какъв начин да блокират Иран да се снабди с нуклеарно оръжи е, което може да провокира рискова конкуренция във въоръжаването в Близкия изток.

Може да наподобява, че проблемите, които Иран основава за себе си и тези, които основава за външни лица, в никакъв случай не се трансформират. И въпреки всичко нараства рискът Иран скоро да се трансформира в едно от най-опасните бурета с барут с изключение на и за Близкия изток и за света.
 Някой отново желае да бръкне в нуклеарното куфарче на Близкия изток
Някой отново желае да бръкне в нуклеарното куфарче на Близкия изток

Едва в този момент осъзнаваме какъв брой контрапродуктивно беше решението на Тръмп да се оправи самичък с Иран
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР