Под напрежение премина в Министерството на икономиката. Това беше единственото

...
Под напрежение премина в Министерството на икономиката. Това беше единственото
Коментари Харесай

Над 200 оръжейни за 1 млрд. лева чакат одобрение

Под напрежение мина в Министерството на стопанската система. Това беше единственото ведомство, в което президентът Румен Радев назначи за длъжностен министър човек уволнен от Корнелия Нинова - някогашния ръководител на съвета на шефовете на ВМЗ Сопот Никола Стоянов. Това даде мотив на Нинова да разгласи, че четвъртият кабинет на Румен Радев

Лидерът на Българска социалистическа партия открои " три добре свършени неща ", които се надява новото управление на Министерството на стопанската система и промишлеността да продължи. Това са работеща стопанска система, което изведе България преди всичко в Европейски Съюз по растежа на индустриалното произвеждане, оздравяването на държавните предприятия и отбраната на потребителите.

" Когато пристигнах тук като министър споделих, че един от първите ни цели ще бъде политиката в държавните предприятия, и че ще потвърдим, че държавната благосъстоятелност може да се ръководи обществено, транспарантно и да печели. И това се случи - спряхме кранчетата на източване, спряхме рекета върху компаниите, отрязахме обръчите от компании, които бяха обрасли в държавните предприятия ", сподели Нинова.

По думите ѝ резултатът е следният: оставяме държавните предприятия с платени на страната 20 млн. лв. дял, с върнати заеми в размер на 19 млн. 254 хиляди лв. и с насъбрани средства в сметките на предприятия в размер на 46 млн. и 106 хиляди лв. . Успоредно с оздравяването на държавните предприятия е извършена и " доста мощна обществена политика " - нарастване на заплатите приблизително с 12% плюс други обществени придобивки, като ваучери за храна и средства за отмора.

Остава един въпрос, по който още доста би трябвало да се работи - тематиката за язовирите, сподели Нинова. Тя уточни, че оставя на новия министър отчет на Междуведомствената група от над 10 министерства и организации, който дава цялостна визия за положението на язовирите в България - благосъстоятелност, стопанисване, надзор, проблеми.

Нинова подсети, че е предала в прокуратурата отчета на Сметната палата, който потвърждава, че 500 млн. лв. са изхарчени нелегално за ремонт на един язовир . " Очакваме господин Гешев по тази тематика да си свърши работата ", сподели Нинова.

Тя съобщи, че екипът ѝ е изготвил цялостна стратегия по какъв начин да се работи оттук насетне с общини, притежатели, законодателни промени, които за жалост няма да могат да се случат, защото Народното събрание не работи. Досега Нинова не е представяла тези ограничения и съвсем не е говорила по тематиката за язовирите, до момента в който беше министър.

" Казах и на господин Стоянов: " Постарайте се в идващите два месеца да няма прелели язовири, скъсани стени и да изложите хората и стопанствата на някаква заплаха ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Нинова заяви още, че до момента в който е била министър са се пробвали 20 язовира да бъдат отдадени на концесия или чартърен .

" Препоръчвам на новия министър да не го прави. Аз стопирах тези концесии и давания чартърен, убеждавам ви, че хората, които ги взимат за гледане на риба, не демонстрират нужната отговорност към оборудването и сигурността на популацията. Така че ние ще следим доста зорко какво се случва по тази тематика ", сподели водачът на Българска социалистическа партия.

Има насъбрани над 200 заявки за близо 1 милиарда евро за експорт на оръжие които чакат решение, сподели Корнелия Нинова. Тя посочи, че от тях към 600 млн. евро са за Полша. В същото време Междуведомствената група за експорт на оръжие не се е събирала от 27 юни.

" Оттук нататък ще проследявам всеки ден какво решение се взима, за къде потегля това оръжие и ще задавам същите въпроси, на които ми се постановяваше да давам отговор аз 6 месеца. Ще търгува ли новото управление на министерството или президентът Радев през служебния кабинет с оръжия в Украйна през трети страни? И един патрон в случай че излезе за Полша ще запитвам " Къде отива? ", " Имате ли гаранции, че не отива в Украйна? ", " Имате ли гаранции, че няма офшорни компании и не се взимат комисионни? ", сподели Нинова.

Тя се надява новият екип да продължи да се бори с корупционните схеми, които екипът ѝ е разкрил и предал на прокуратурата. Това е отчетът на Сметната палата за всичко, което се е случвало в ДКК във връзка с нелегално ремонтирани язовири, нелегално построен тръбопровод за Перник, нелегално строителство на държавния комплекс.

" Всичко това е установено от органите на страната, а от нас до момента е предадено в прокуратурата и чакаме господин Гешев да си свърши работата ", сподели Нинова.

Служебният министър на стопанската система Никола Стоянов на собствен ред даде обещание да надгради работещите начинания в министерството и да бъде праволинеен за всяко престъпление. Той уточни, че ще работи в тясна връзка с бизнеса и синдикатите, а основен приоритет за него е прозрачността и диалогичността.

" Първостепенна задача ще бъде да подготвим стопанската система за тежката зима, която следва ", сподели Стоянов. По думите му най-хубавите решения ще бъдат търсени в тясна съгласуваност с работодателските и синдикалните организации.

" Газови доставки, цени на горива, растяща инфлация. Това са огромните провокации, които заплашват всяка компания и всеки фамилен бюджет ", добави той.

Никола Стоянов добави, че всяка рецесия е и опция и ще работи по този начин, че макар всички провокации, българската стопанска система да бъде по-конкурентоспособна, а страната ни по-привлекателна за задграничните вложения.

Двамата бяха единомислещи, че контролните органи би трябвало да работят оптимално дейно в изискванията на засилваща се инфлация, с цел да спрат всеки опит за далавера.Лидерът на Българска социалистическа партия открои " три добре свършени неща ", които се надява новото управление на Министерството на стопанската система и промишлеността да продължи. Това са работеща стопанска система, което изведе България преди всичко в Европейски Съюз по растежа на индустриалното произвеждане, оздравяването на държавните предприятия и отбраната на потребителите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР