Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се

...
Под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура – Русе се
Коментари Харесай

Разследват полицаи за имотни измами в Русе

Под надзора и управлението на Окръжна прокуратура – Русе се организира следствие от следовател с присъединяване на чиновници на Дирекция „ Вътрешна сигурност “ при Министерство на вътрешните работи по досъдебно произвеждане, имащо за предмет осъществени закононарушения от няколко лица, измежду които: А.Т.Д. на 48 години; Д.С.В на 43 години и Д.Д.Г на 47 години,като последният е контрольор от районно управление (на МВР) – Две могили към ОД на Министерство на вътрешните работи – Русе.

Организираната незаконна група е работила от м. ноември 2020 год. до сегашния миг. Досега е открито несъмнено, че групата е направила пет имотни измами - четири от тях чрез формирани неистинен саморъчни завети и една, при която е употребен неистинен нотариален акт. Извършителите са работили по следния начин- след съставянето на неистинен завети, те са били представяни пред нотариуси, които са ги разгласявали с протокол за оповестяване на саморъчно завети по реда на Закона за наследството. Лицата, в интерес на които се „ завещавало “, са част от дейците - тъй наречените „ бушони “ или „ мулета “, които след това продавали недвижими парцели на трети добросъвестни лица.

По този метод те са въвели в подвеждане добросъвестните купувачи, че са действителни притежатели на въпросните парцели, получили са от продажбата на тези парцели парични средства, които са разделили между тях.

В хода на следствието са открити данни и доказателства за незаконосъобразни дейности и на други лица, измежду които и полицейски чиновници от състава на ОД на Министерство на вътрешните работи - Русе, както и за осъществяване на други незаконни действия, част от които документни закононарушения – съставяни и употребявани неистинен частни и публични документи пред съответни лица и институции.

В рамките единствено на един ден – 15.04.2024 год., са осъществени редица процесуално-следствени дейности - осъществени общо двадесет и четири претърсвания и изземвания, от които четири в служебни пространства на ОД на Министерство на вътрешните работи – Русе. Разпитани са над двадесет очевидци, значимите от които и пред арбитър от Оценка за съвместимост – Русе. Назначени са голям брой експертизи.

Понастоящем всеки един от дейците е притеглен като обвинен за:

- присъединяване в проведена незаконна група по член 321, алинея 3, т. 2 вр. алинея 2 от НК;

- измами, осъществени от няколко лица, сговорили се авансово, при които са нанесени вреди в огромни размери по член 210, алинея 1, т. 2, т. 5 вр. член 209, алинея 1 вр. член 20, алинея 4 вр. член 26, алинея 1 от НК;

- укриване и заличаване на непознати частни документи - член 319 вр. член 309, алинея 1 вр. член 20, алинея 2 вр. член 26, алинея 1 от Наказателен кодекс и

- потребление на неистинен публични документи - член 316 вр. член 308, алинея 3, т. 2 вр. алинея 2 вр. алинея 1 вр. член 20, алинея 2 от Наказателен кодекс.

Тримата обвинени са арестувани за период от 72 часа и Окръжна прокуратура – Русе ще внесе в съда искане за всеки от тях за установяване на мярка за неотклонение „ Задържане под стража “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР