Под мотото Тежестта на съществуването“ днес стартира 28-ото издание на

...
Под мотото Тежестта на съществуването“ днес стартира 28-ото издание на
Коментари Харесай

Ромска художничка разкоства мерцедес

Под мотото „ Тежестта на съществуването “ през днешния ден започва 28-ото издание на Седмицата на актуалното изкуство в Пловдив, която ще продължи до 11 септември. На разнообразни местоположения в града ще са ситуирани забележителни пърформанси и провокативни съоръжения, а също по този начин ще се вършат краткотрайни художествени намеси в градската среда. Тази година в изложбата се включват художниците: Лъчезар Бояджиев, Емил Миразчиев, Венелин Шурелов, Вероника Цекова, Десислава Терзиева, Севдалина Кочевска, Боряна Венциславова, Ариел Рейхман, Селма Селман и Елена Белантони. Ето част от богатата стратегия:

Селма Селман с пърформанс за труда и благосъстоянието

Темите за труда и стопанската система са централни за практиката на Селма Селман. В множеството свои пърформативни планове тя включва личната си история като художничка от ромски генезис. Рециклирането на скрап е постоянно срещан претекст в плановете ѝ, защото това е поминъкът на фамилията ѝ от генерации.

В “Mercedes Matrix ” художничката, дружно с други членове на фамилията ѝ, разглобяват един Mercedes Benz, който в страните на Балканите, а и по целия свят е знак на благосъстояние и разцвет. Работата слага въпроса за оценяването на една и съща активност по друг метод по отношение на подтекст, статут и приложимост.

Каскадата на " Каменица " ще танцува " всяка вечер

  " След битието " - видеоинсталация на Емил Миразчиев, ще накара каскадата на " Каменица " да " танцува " всяка вечер. Тази творба, особено основана за Седмицата на актуалното изкуство 2022, е видео, разкриващо хубав танц на двама души. Красотата и лекотата на танца е метафора за духовното и възвишеното, което ни откъсва от земните грижи. 

Паяк на фасадата на Централна поща

Рисунка с нетрайни материали върху фасадата на Централна поща на Лъчезар Бояджиев ни демонстрира една, сякаш, позната панорама, само че с „ бъг ” - паяк, който плете нетипична за него паяжина като решетка. Тази задявка и мигане провокира фена да се замисли за рутината и непредвидената смяна. По думите на Бояджиев „ това е опит за идентификация с метода, по който работи ли, работи един паяк - още веднъж и още веднъж, сякаш времето е спряло, а градът се е умълчал и сякаш замислил... ”
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР