Под мотото Албания протестира срещу пакта Рама – Вучич за

...
Под мотото Албания протестира срещу пакта Рама – Вучич за
Коментари Харесай

Албания се разбунтува срещу сръбския проект „Отворени Балкани“

Под мотото „ Албания стачкува против пакта Рама – Вучич за балканския развой “ пред постройката на държавното управление в Тирана се организира митинг, проведен от някогашния албански министър председател и някогашен ръководител на Демократическата партия (ДП) Сали Бериша.

В речта си пред събралите се жители политикът разгласи, че протестът е проведен за отбрана на виталните ползи на албанския народ и на албанското общество. „ Това е митинг против тристранния пакт Белград – Тирана – Скопие, против тройката Вучич – Рама – Заев. Ние не сме против районното съдействие, а се разгласяваме за откровено и плодотворно съдействие в границите на евроатлантическата интеграция “, сподели Бериша.

Протестът е против плана, който се реализира „ на гърба на балканските нации “ и който беше отритнат от Босна и Херцеговина, Косово и Черна гора и който се възприема от Хърватия като опасност, добави той.

„ Отворени Балкани “ нямат друга цел, с изключение на определяне на сръбската надмощие в района, което е срещу нашите национални ползи. Проектът „ Отворени Балкани “ – концепция на Вучич и на неговите двама васали, ще бъде премахнат дружно с всички признати съглашения след идването на Директива за птиците на власт, безапелационен беше някогашният албански министър председател. Според него, кръстник на всичко това е милиардерът Джорд Сорос. Бериша прикани държавното управление и Конгреса на Съединени американски щати да попречат на политиката на Сорос на Балканите.

Той предизвести, че това е първият от серията митинги до рухването на наркодържавата, връщането на демокрацията, плурализма и свободата на словото и в края на речта си благослови всички албанци в Албания, Косово, Северна Македония, Прешево и диаспората.

Стотици жители от Албания и от Косово, се причислиха към митинга, носеха плакати и развяваха знамената на двете страни.

Всички изказали се се оповестиха против самодейността „ Отворени Балкани “ и упрекнаха двойката Рама – Вучич, че желаят да разделят Косово.

Телевизия „ Ора нюз “ заяви, че по време на митинга е запалено знамето на Сърбия, а причинителите са най-вече малолетни лица.

Сред участниците в митинга беше и някогашният албански президент Буяр Нишани, който в обръщението си към жителите съобщи, че „ в никакъв случай не сме били срещу добросъседството и съдействието, на сме срещу сръбския хегемонизъм, който вреди на нашия народ тук, в Косово и на всички места, където живее “.

По-рано през днешния ден Сали Бериша прикани сънародниците си на митинг пред постройката на държавното управление в Тирана, където се организира срещата сред президента на Сърбия Александър Вучич и министър председателите на Албания и на районен съд Македония Еди Рама и Зоран Заев, напомня БГНЕС.

В обява във Facebook Бериша назова Рама „ марионетка “ на Вучич.

Сред аргументите за митинга той посочи следните обстоятелства:

1. Вучич е министър на Милошевич и към момента не се е извинил за закононарушенията, осъществени от Сърбия против албанците, а продължава да следва политиката на своя патрон.

2. „ Отворени Балкани “ е план, който ускорява позициите на Сърбия и проектите ѝ за Велика Сърбия, тъй че не би трябвало да се позволява да се реализира!

3. Еди Рама става част от тези стратегии и се трансформира в марионетка на Вучич и би трябвало да бъде спрян, преди да е станало прекомерно късно.

4. Косово към момента има открити рани, за които Вучич е един от главните виновници. Освен това той отхвърля закононарушенията, кланетата и геноцида, осъществени против косовските албанци по време на войната, тъй че не е заслужен да бъде предстоящ в Тирана, още по-малко да му сътрудничи.

20 и 21 декември в Тирана се организира срещата на върха в границите на районната самодейност за съдействие " Отворени Балкани ". Очаква се да бъдат подписани общо шест съглашения, в това число Споразумението за условия за свободен достъп до пазара на труда в Западните Балкани.

Преди срещата тримата водачи изпратиха отворено писмо до своите сътрудници от Западните Балкани с покана останалите страни от района да се причислят към самодейността.

В писмото се показва, че визията им е да преодолеят обществените, стопански и търговски бариери, които забавят икономическия напредък в целия район, посредством използване на четирите европейски свободи в трите страни.

На предходните срещи в границите на „ Отворени Балкани “, в Скопие през юли тази година и през ноември в Белград, беше оповестено, че задачата е повдигане на границите за трите страни от януари 2023 година, със свободно придвижване на хора, артикули, капитали и услуги, като и от 2022 година да влезе в действие единно позволение за работа.

Срещу „ Отворени Балкани “ се оповестиха президентът на Косово Вьоса Османи и министър председателят на страната Албин Курти, които дефинираха самодейността на Сърбия като опит за проправяне на път за сръбската надмощие в района.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР