Под лупа антимонополният орган постави условията по договорите са доставка

...
Под лупа антимонополният орган постави условията по договорите са доставка
Коментари Харесай

КЗК се самосезира и образува производство срещу Билла заради забранени търговски практики

Под лупа антимонополният орган сложи изискванията по договорите са доставка на яйца
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) се самосезира и образува произвеждане за изследване на вероятно осъществени нарушавания от страна на " Билла България " ЕООД за неразрешени търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули.  е оповестено на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.

Комисия за защита на конкуренцията е разгледала докладна бележка във връзка осъществено авансово изследване от комисията по отношение на възходящите цени на дребно (към крайните потребители) на питателните артикули в магазинната мрежа при започване на 2023 година и съответно в огромните търговски вериги, чийто дял на пазара на хранителни артикули е забележителен. В медийните изявления, които отразяват това, като причина за нарастването на цените се сочат високите надценки и изискванията, налагани на доставчиците/производителите от страна на комерсиалните вериги, е посочено на уеб страницата на Комисия за защита на конкуренцията.

В хода на предварителното изследване Комисия за защита на конкуренцията е изискала от производители и снабдители на една от главните групи хранителни артикули - яйца, както и от техни сдружения, информация по отношение на механизма и критериите, по които се подписват контракти за доставка на стоки/спогодби за рамкови условия с търговски вериги. Изискана е и информация по отношение на метода на установяване на доставните цени (цени на едро) в процеса на подписване на договорите с комерсиалните вериги, в това число и с " Билла България " ЕООД. Представени са и настоящите в интервала ноември 2021 година до началото на 2023 година общи търговски условия на огромните търговски вериги.

След разбор на събраната информация, касаеща активността на комерсиална верига " Билла ", обвързвана със подписване на контракти и съглашения за рамкови условия с доставчиците и производителите на яйца, се откри, че в някои от тях се съдържат клаузи, които може да попадат в обсега на възбраните (абсолютни и условни) по глава Седма " б " от Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), в това число член 37б, алинея 1, т. 9 и т. 10, член 37в, алинея 1, т. 2, т. 3, т. 4 и т. 5. Такива са да вземем за пример ограничението на доставчика по контракта да предлага продуктите си на трети лица и възнаграждение на неустойки при положение на нарушаване на това ограничаване, вдишване за сметка на доставчика на всички разноски за всевъзможни компенсации, които купувачът заплаща при претенция от клиенти и други, показват от Комисия за защита на конкуренцията.

Според Комисията, поради изложеното пораждат подозрения за вероятно осъществени нарушавания от страна на " Билла " - " Нелоялни търговски практики по веригата за доставки на селскостопански и хранителни артикули ", в това число и свързани с привеждането в сходство с Глава Седма " б " от Закон за защита на конкуренцията на съглашения за рамкови условия/договори за доставка на артикули с производителите/доставчиците, настоящи и в действие за страните след ноември 2021 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР