Под кодовото име „Обект 505“, подземното летище Желява близо до

...
Под кодовото име „Обект 505“, подземното летище Желява близо до
Коментари Харесай

Какво крие най-голямото подземно летище на Балканите

Под кодовото име „ Обект 505 “, подземното летище Желява покрай Бихач (Босна и Херцеговина), продължава да бъде известна тематика измежду феновете на конспирациите. Военната база с тунели с дължина 3500 метра, ширина 20 метра и височина осем метра е най-голямото подземно летище на Балканите.

Строителството му стартира през 1955 година и през 1968 година творението на Драгослав Соботка е готово за военните потребности на Югославия. Милиарди долари са заделени за най-скъпия югославски план за настаняване на 120 самолета с екипажи и цялостен боеприпас от оръжия, както и големи ресурси от гориво, храна, медикаменти и всичко належащо при положение на злополучие. Със личните си източници на електричество и вода армията може да оцелее един месец в изолираност от външния свят. Военното барикада е конструирано по този начин, че да устоя на атомна бомба.

Желява е употребен и по време на войната от 90-те години, след което съставлява единствено купчина бетон, заобиколена от минни полета. В началото на войната в Босна и Херцеговина, Югославската национална войска взема решение да унищожи подземния комплекс и през 1992 година слага 56 тона експлозиви. Бихач е разтърсен и тътени от дълбините на планината Плешивица афишират апокалиптичната сцена на пламъци и пушек на хоризонта.

Филмът " Хюстън, имаме проблем " от словенския режисьор Жига Вирц в допълнение прибавя масло в огъня на Желява в една от най-големите тайни теории свързани със Студената война и Югославия.

Документалният филм се занимава с тематиката за това по какъв начин Тито продава югославската галактическа стратегия на американците и те я създават в най-голямата загадка в подземния завършек на летището - с цел да изпратят по-късно първия човек на Луната. Според тази доктрина, Желява е най-големият прикрит галактически център в Европа.

НАСА уверено отхвърля историята и акцентира какъв брой неуместно е да се има вяра, че тогавашният президент Джон Кенеди е купил каквото и да било от Югославия, камо ли галактическа стратегия.

Въпреки заплахите от мини, отровни газове и полиция, Желява притегля авантюристи, които карат по пистите и влизат в тунелите, само че също и мигранти, които мечтаят за по-добър живот. Дали има някаква вяра тя да се трансформира в комплекс за осъществяване на концерти или пък някакво друго наличие, ще разберем в миналото, в бъдеще.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР