Под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават пълния

...
Под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават пълния
Коментари Харесай

Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите

Под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават цялостния размер на пенсията си

На 3400 лв. се покачва от на следващия ден, 1 октомври, оптималният размер на изплащаните пенсии. Това е второто за годината повишаване на тавана на пенсиите, откакто от юли той бе повишен от 1500 на 2000 лв..

По данни на Национален осигурителен институт под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават цялостния размер на пенсията си. Също от на следващия ден е в действие и преизчисляването на трудовите пенсии отпуснати до края на предходната година. То е направено по модифицирано " швейцарско предписание ", което регистрира растежа на инфлацията и на осигурителния приход за интервала от 2008 ма до края на 2021 ва година.

Всеки трети пенсионер или малко над 700 хиляди получават действително нарастване, междинната пенсия за октомври ще приближи 725 лв., което е 8.5 на 100 повече по отношение на тази през септември, сочат данните на Държавното публично обезпечаване. Преизчисляването осигурителният институт направи по силата на признатата актуализация на бюджета от юли т.г. Целта - да се понижи разликата сред размерите на отпуснатите обратно във времето пенсии и тези от последните години.

Методиката допуска, че даже преизчисляването да не е в интерес на пенсионера, той няма да получи понижен размер. Ще резервира актуалният. Това се отнася до хората, които получават минималната пенсия от 467 лева, само че за които страната доплаща, защото персоналната е в по-нисък размер.

Въпреки това преизчислението ще понижи със 160 000 хората на най-малък размер. Те ще съумеят да надскочат 467 лева пенсия. Реално най-облагодетелствани са възрастните с отпуснати пенсии в интервала 2008-2017 година. За тях изоставането от годишните актуализации е било най-голямо. В понеделник пенсионерите, които разполагат с ПИК на Национален осигурителен институт могат да видят резултатите от преизчисляването посредством електронната услуга.

За всички останали разпорежданията с новите размери могат да се връчат при поискване в приемните на осигурителния институт или това да стане посредством лицензиран пощенски оператор с предложено писмо с противоположна квитанция.

Плащането на пенсиите за месец октомври стартира на 7-ми и завършва на 20-и в пощенските станции. За възрастните, които получават парите по банкови сметки, те ще бъдат налични на седмо число на месеца.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР