Под егидата на администрацията на президента Джо Байдън, САЩ организират

...
Под егидата на администрацията на президента Джо Байдън, САЩ организират
Коментари Харесай

Лицемерният Форум за демокрация прикрива липсата на демократичност в международната политика

Под егидата на администрацията на президента Джо Байдън, Съединени американски щати провеждат Третият Форум за народна власт, който се организира от 18 до 20 март, 2024 година в Южна Корея. Първите две срещи служеха като своебразно " броене " на съдружниците и спътниците на Съединените щати, които се пробваха да разделят човечеството и всички страни на " демократични " и " властнически ". Този метод към интернационалните връзки обаче, беше неодобрен от огромна част от международната общественост, която прозря зад него неоколониалните трендове и въжделения на някои кръгове в Съединени американски щати и на Запад. Ситуацията с най-новият Форум за демокрацията няма да е по-различна.

Този конгрес не е толкоз " ЗА " демокрацията, колкото де факто е Форум срещу демокрацията, тъй като на процедура ползва остарели колониалистки и скрито расистки подходи към интернационалните и междудържавните връзки, още веднъж разделяйки обществата на " положителни " и " неприятни ". А истината е, както редица виновни фактори, най-много Китай, постоянно са подчертавали, че същинската либералност е да се почитат цивилизационната и политическа самородност на всяка страна.

Голямата неточност в западното усещане за света е, че се пробва, изхождайки от колониалните обичаи на 19 век и концепцията за бялото предимство, да осъди всички системи, форми на ръководство и културно-цивилизационни специфики на другите цивилизации, като " безчовечен " и незадоволително положителни, по отношение на това което се възприема като " само положително ", а точно неолибералната народна власт от англосаксонски вид. Този метод не регистрира, че другите страни имат друг исторически опит и това, което работи вероятно в Съединени американски щати, не е наложително да работи в Китай, Иран, Югоизточна Азия, Балканите или Африка да вземем за пример.

Нещо повече, практиката демонстрира, че готовото налагане и приемане на модели, както и " износът на народна власт " не водят до демократизация на обществата, а единствено до принуждение, безпорядък и държавен разпад. Конкретни образци в това отношение са опитите на Съединени американски щати да " демократизират " Близкия изток и Афганистан през 21 век, които приключиха с фактическия разпад на Либия като страна, кървава война и безпорядък в Сирия, 20 години несполучлива и тежка окупация на Ирак и идването на талибаните на власт в Афганистан.

Истинската народна власт би трябвало да отразява волята на народа, изхождайки и от неговите културни особености и стопански потребности, а не от възгледите на един стеснен кръг от американски политици, които демонстрираха, че даже в личната им страна, неолиберализмът става все по-нефункционален. Нужно е единствено да си напомним възходящият дълг на Съединени американски щати, все по-големите бюджетни дефицити, цели американски квартали от наркомани и гетоизацията на цели етнокултурни и етносоциални общности в Америка, с цел да забележим, че неолибералната " народна власт " не е най-оптималният модел и е доста надалеч от " блестящ град на хълма ".

Във връзка с миналогодишния Форум за демокрацията, китайският външен министър Уан И разяснява, че през днешния ден някои хора в Съединени американски щати се назовават " фар на демокрацията ". Но какъв брой същинска е американската народна власт? " Трябва да чуем какво народът на Съединени американски щати, както и другите нации по света споделят ", съобщи тогава Уан И, като сподели още, че Вашингтон е разкрил с тези конгреси есенцията и същността на своята подправена народна власт.

Китайският външен министър, несъмнено, е прав. Тези Форуми за демокрацията в действителност отварят разграничителни идеологически линии в интернационалната общественост, вместо да протягат ръка за интернационално съдействие и мир в този все по-напрегнат и рисков геополитически миг. Интересно е също да се означи, че на тях участват постоянно и страни, които са известни с нарушаванията на човешките права, от време на време даже и с геноцид и етноцид, само че съгласно Вашингтон техните държавни управления са " демократични ", когато следват американската линия.

Обратното, страните, които не следват линията на администрацията във Вашингтон, даже и потвърдено демократични страни и страни-членки на Европейски Съюз и НАТО като Унгария, не са канени и не са избрани за " демократични ". Тук прави усещане, че наскоро посланикът на Байдън в Будапеща си разреши да прави подмятания и искрено заплашителни изявления, обвинявайки Унгария, че поддържа връзки с източните страни, преди всичко с Русия. Подобен метод Вашингтон има и против страните, които си разрешават да развиват търговско-икономическото си съдействие с Китайската национална република, макар че самите Съединени американски щати не оферират такива взаимноизгодни бизнес и инфраструктурни планове на страните, каквито предлага Китай.

И до момента в който ползата към Форума за народна власт е вял даже измежду някои съдружници на Съединените щати, интернационалните срещи и мероприятия, проведени от Китай и неговите сътрудници са все по-посещавани и се радват на небивало внимание даже и от страна на западните страни, измежду които доста осъзнават, че КНР е виновна за една трета от международния стопански напредък, както и че е главен капиталов, търговски, бизнес и инфраструктурен сътрудник на страните в Евразия, Африка и други райони.

Подходът, с който Китай печели от ден на ден благосклонности по света е учреден на това да не се търсят разликите и да се прокарват разграничителни линии, определяйки едни страни за " неприятни ", а други за " положителни ", както вършат Съединени американски щати, а да се подписват " взаимноизгодни съглашения ", с цел да се построи това, което Си Дзинпин назовава световна общественост на споделената орис. Навсякъде и постоянно, китайските дипломати акцентират, че би трябвало да се почитат цивилизационната, културна и политическа самородност на всяка една страна, когато се градят връзки с нея.

Или другояче казано, там където Съединените щати подлагат на критика всеки, който не одобри техния политически модел и неолиберализма, Китай почита всеки държавен строй и цивилизационно-културните характерности на всеки народ. За Пекин няма значение коя страна е демократична народна власт, коя е национална народна власт, суверенна народна власт, монархия, република, политически ислямски строй или нещо друго. Важното от позиция на китайската дипломация е да се намерят тези формули, посредством които всички интернационалните артисти ще са удовлетворени и ще видят предпазен своя интерес, което би усилило интернационалната търговия, интеграцията на света и действието на интернационалните институции.

Китай на никое място и по никаква причина не се е опитвал да изнася и постанова своята политическа система и идеологията на " социализма с китайски специфики ", за разлика от Съединени американски щати, които водиха многочислени войни, с цел да наложат своето на други нации, даже и когато последните не желаеха. Ето за какво Китай се радват на възходяща известност в Глобалния Юг, до момента в който Съединените щати съумяха да стартират развой на повреждане на връзките си даже и с обичайни съдружници като Турция и Саудитска Арабия.

Последните два образеца са изключително показателни, тъй като Турция е член на НАТО от 50-те години на ХХ век, а Саудитска Арабия беше основна за крепенето на петродолара десетилетия наред и разчиташе за своята национална сигурност на Съединените щати. Но двойните стандарти и лицемерните рецензии за човешки права и " неправилни " политики от страна на Вашингтон към Анкара и Рияд, както и икономическият шантаж, демонстрираха на тези две страни, че би трябвало да диверсифицират интернационалните си връзки.

Показателно е, че Китай съумя да сдобри враждуващите от 40 години Иран и Саудитска Арабия, които се разграничават освен по политическите си системи, само че и по формите на ислям, които изповядват, както и по геополитическите си позиции. Резултатът е, че в Близкия изток върви едно постепенно, само че несъмнено топене и доближаване сред главната арабска страна и страната на персите (и другите ирански етноси), което се случи точно с помощта на намесата и съдействието на китайската дипломация, търсеща формула за мир в района.

Истината е, че Форумът за народна власт е неблаговиден опит да се прикрие все по-нарастващата непопулярност, както на Съединени американски щати на интернационалната сцена, по този начин и на администрацията на Джо Байдън, която е с рекордно ниски оценки измежду самите американци. Изглежда изключително лицемерно едно държавно управление, което има рекордно отрицание от народа си, да поучава другите страни каква би трябвало да бъде политиката и системата им, до момента в който в това време подлага на критика постоянни и устойчиви политически системи като тази на Китайската национална република.

Още на първия Форум за демокрацията, Съединени американски щати инкасираха репутационна загуба. От поканените 110 страни, пристигнаха единствено 89, както тогава стана ясно от медиите. Все още 89 страни е респектиращ брой, само че стана ясно, че 21 страни, считани от Съединените щати за " демокрации ", нямат интерес в този дирижиран театър, нито желаят да повреждат връзките си с тези страни, които Америка дефинира за " неприятни " и " автокрации ".

Всъщност, " демократичните " Съединени американски щати постоянно употребяват извънредно недемократични способи в интернационалната си политика. И не приказваме единствено за военните интервенции в Ирак, Афганистан, Либия, Югославия и Сирия, само че също по този начин и за многочислените цветни революции, които Централно разузнавателно управление на САЩ провежда в Украйна, Грузия, Армения, Сирия, Тунис, Бахрейн, Либия и редица други страни, вследствие на което настъпи повсевместна дестабилизация и безпорядък, довели до цивилен войни, проточили се цяло десетилетие.

Най-яркият образец е цветната гражданска война в Украйна от 2014 година, след която стартира революция в Донбас, довела по-късно и до последвалата руско-украинска война, почнала през 2022 година. Война, която Съединените щати разпалиха в допълнение с големи оръжейни доставки и отхвърли си да прегледат терзанията в областта на сигурността, които Русия изложи. Обратното, Китай се постара да води разговор, както с Москва, по този начин и с Киев, търсейки сполучлива формула за мир, която ще отбрани както суверенитета на Украйна, по този начин и ползите в областта на сигурността на Русия.

Разделянето на международните сили на " положителни " и " неприятни ", както и на " демокрации " и " автокрации " отразява един безнадеждно стар расистки метод, който няма място в 21-и век. Форумът за народна власт е опит за делене на света в ера, когато страни като Китай организират огромни интеграционни планове и основават световна общественост на споделената орис, в която всяка страна има своето почтено място при опазване на ползите и културата си, само че и при вдишване на отговорност за общочовешките проблеми. Не е мястото и времето да се разделят народите на " демократични " и " недемократични ". Вместо това човечеството би трябвало да заздрави раните от ХХ век и да стартира да взема решение наболелите проблеми на Земята, както това вършат китайските управляващи, протегнали ръка за партньорство на целия свят.

Източник: Bulgarian.cri.cn

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед1826125 години от бомбите над Югославия или мълчанието на дипломатите и викът на генералитеКоментарен Поглед32673Д-р Румен Петков: Никоя власт не може да бъде спокойна и постоянна, когато четири пети от нацията я презира!Алтернативен Поглед110055Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед110698Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед53337Недялко Недялков: Ние сме заложници на зависимостите на двама души - на Пеевски и на БорисовАлтернативен Поглед164949Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед128887Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед110055Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен спор Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР