Под 2 млн. българи плащат здравни вноски. Това каза пред

...
Под 2 млн. българи плащат здравни вноски. Това каза пред
Коментари Харесай

Под 2 млн. българи плащат здравни вноски

Под 2 млн. българи заплащат здравни вноски. Това сподели пред „ Телеграф “ ръководителят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари доктор Георги Миндов.

„ Над 2.5 млн. пенсионери не заплащат здравни вноски, 1.2 млн. деца също, 800 хиляди с ТЕЛК, 300 хиляди държавни чиновници са освободени, а също по този начин и студенти, пандизчии. Около 4 млн. души не заплащат “, уточни медикът. Според него
Здравната вноска е най-ниската в Европа – едвам 8%
и тя се събира от най-ниските приходи. Медикът попита по какъв начин на фона на тези числа да се купят медикаменти и от кое място да дойдат парите. Д-р Миндов даде за образец своя пациентка, която работи като санитарка в Германия и заплаща по 300 евро здравна вноска всеки месец.

„ Аз заплащам към 60 лв.. Как ще желая да се церя с немските медикаменти, условия и експерти, като заплащам 1/10 от техните “, запита фамилният доктор. Той уточни, че
България остава с най-лошите индикатори в Европа
във връзка с опазването на здравето, а точно най-ниска дълготрайност на живота, висока детска смъртност, като в това време най-вече доплащаме за здравни услуги и 38% за медикаменти. Коментира се въвеждане на административна такса. Тя ще е за в допълнение поискани административни услуги, които са отвън пакета по НЗОК, да вземем за пример записване на часове, електронна обработка на досиетата, колцентър. То е като обособен контракт. Предлага се на пациента, в случай че се съгласи, го подписва.
Тази такса се заплаща при всяко посещаване в кабинета.
В София има болница, в която тя е 46 лв. и това е най-високата. Колеги взимат по 1% от минималната работна заплата. Д-р Миндов разяснява, че сериозен проблем в работата им се явява и неналичието на цялостен достъп до здравното досие на пациентите. В момента те могат да видят единствено нещата, които те са правили и назначавали. „ От две години всеки обзор би трябвало да се вкарва в НЗИС, даже и индивидът да е ходил на частен обзор “, разгласи медикът. Той акцентира, че всеки пациент достъпва персоналното си здравно досие с електронен автограф. „ Самият пациент не може да ни даде достъп, може да ни го покаже, в случай че си е свалил досието на телефона “, сподели той. Според него тази опция е потребна, тъй като всеки пациент по този метод може да следи дали някой не злоупотребява с неговите данни и не източва касата за процедури, които не са му правени.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР