Почти всяка трета сергия по пазарите у нас удря клиентите

...
Почти всяка трета сергия по пазарите у нас удря клиентите
Коментари Харесай

Всяка трета сергия на пазара ни удря в грамажа


Почти всяка трета сергия по пазарите у нас удря клиентите си в грамажа. Това демонстрират резултатите от инспекцията на контролните органи. Повече от ¼ от тестваните везни не дават отговор на условията. В сезона на плодовете и зеленчуците, инспекторите на Държавната организация за метрологичен и механически контрол (ДАМТН) стартираха масирани инспекции в цялата страна на лица, които употребяват везни при продажбата им на пазари, тържища и краткотрайни пунктове. В акцията се включиха и чиновници на районните ръководства на Министерство на вътрешните работи, а екипите ревизираха дали търговците съблюдават отговорностите им по Закона за измерванията.

Проверени са 392 търговски маси, като употребяваните на тях 424 везни са инспектирани за съществуване на изискуемите знаци от метрологичен надзор и маркировки, които удостоверяват сходството им с условията към тях при приложимост за търговски цели, за техническата им редовност, за вярното им потребление, както и за съществуване на пломби с нанесени върху тях знаци, предотвратяващи достъпа до местата за контролиране и манипулиране на везните. За 123 (29%) от инспектираните везни е открито, че не дават отговор на законовите условия. Като 90 от тях въобще не са предопределени за търговски цели, тъй като не са от утвърден вид или не са с оценено сходство, съобщи БГНЕС. Останалите 33 несъответстващи везни са без годни знаци за следваща инспекция на средства за премерване в приложимост, защото не им е осъществена годишно изискуемата инспекция.

За откритите нарушавания на Закона за измерванията, по време на инспекцията, са формирани 111 акта за определяне на административни нарушавания, а в процедура за сформиране са още 8 акта. Очаква се наложените наказания в наказателните постановления да надвишават 10 хиляди лв.. Основна част от инспекциите са разследване на получени сигнали от жители за дадени пазари и/или сезонни обекти.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР