Почти всяка есен цените на основните хранителни продукти тръгват нагоре.

...
Почти всяка есен цените на основните хранителни продукти тръгват нагоре.
Коментари Харесай

Има подчертана тенденция за намаляване на цените на храните у нас

Почти всяка есен цените на главните хранителни артикули потеглят нагоре. Цената на кравето сирене към този момент надвишава 11 лева за кг на едро, а тази на кашкавала минава 17 лева

" Пазарът се стабилизира, това е наклонност, почнала още от май месец. Ако съпоставим 1 ноември 2023 година с 1 ноември 2022 година, в момента имаме подчертана наклонност за понижаване на цените - слаба, само че кривата се движи в посока надолу ", коментира председателят на Държавната комисия по стокови тържища и борси Владимир Иванов в студиото на  " България заран ". 

По думите му се наблюдава успокояване и на международния пазар и  " ниски цени на съществени запаси като зърно и царевица ".

" Олиото е под 1000 $ за звук. Стабилизира се и цената на захарта. Няма предпоставки, които да обуславят възходящи трендове. Тенденцията е кривата на 2023 година да мине под кривата на 2022 г. Към момента цените на краставиците са под равнищата от предходната година. Зелето сега също е под нивото ", каза Иванов.

Според него свободното придвижване на артикули дава своя резултат и конкурентната среда е безусловно свободна.

" Радваме се на един висококонкурентен пазар. Европейският пазар е с доста положителни конкурентни характерности, ние се радваме на същото. Единственото, което страната би трябвало да прави, е да подсигурява спазването на законите ", акцентира ръководителят на ДКСБТ в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че цената на боба варира сред 3,80 лева и 4,10 лева " Оризът има проблем поради рецесията, която се случи, само че това не е артикул, който се отразява на българския пазар ", добави Иванов и посочи, че няма място за терзание или изискване за изменение на пазарното предложение.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР