Почти всички водещи смартфони вече са водоустойчиви. Някои компании цитират

...
Почти всички водещи смартфони вече са водоустойчиви. Някои компании цитират
Коментари Харесай

Водоустойчивите смартфони: Колко в действителност са защитени?

Почти всички водещи смарт телефони към този момент са водоустойчиви. Някои компании цитират числа и букви, които са неразбираеми за мнозина, до момента в който други просто споделят, че можете да отидете на басейна с техния телефон. Но не всеки схваща какво в действителност значи това.

Буквите и цифрите за водоустойчивост демонстрират степента на отбрана и макар че не подсигуряват 100 % оцеляване на телефона, когато падне във водата, разрешават да се разбере при какви условия е тествано устройството. Нека да разгледаме образци, с цел да разберем какво значат знаците. И в това време ще отговорим на един значим въпрос – възможно ли е да се плува с телефон, в случай че е предпазен от вода.

Водоустойчиви телефони

Ако в миналото сте повреждали безценен телефон, като разлеете вкусна напитка или просто вода върху него, знаете тъкмо какъв брой значима може да бъде хидроизолацията на устройството. До наскоро отбраната от вода беше типична единствено за солидни здрави телефони, предопределени за строителни служащи и туристи. Те приличаха на колело на трактор, само че в този момент всичко се промени. iPhone 13 Pro, Galaxy S21 Ultra и даже новите Pixel 6 и Pixel 6 Pro към този момент имат висока степен на водоустойчивост.

Но не всички телефони могат да устоят на потапяне във вода, а някои въобще не би трябвало да са покрай нея, отбелязва Androidinsider. Ако неотдавна сте купили телефон, евентуално виждате етикети като IP67, IP68, IPX8 или нещо сходно. Но какво в действителност значат тези букви и числа?

Какво е IP рейтинг и отбрана от вода

IP или степента на отбрана от навлизане (Ingress Protection, известна още като интернационална степен на защита) е стандарт, избран от Международната електротехническа комисия (IEC). Първата цифра в кода за оценка демонстрира степента на отбрана против навлизане на твърди частици, в това число прахуляк. Тези равнища на отбрана варират от 0 до 6. Второто число съставлява степента на отбрана против навлизане на влага или течност, с равнища на отбрана от 0 до 9.

Понякога ще видите IP рейтинг с число, сменено с X, да вземем за пример IPX8. В този случай компанията не дава детайлности за тестването, тъй че рейтингът е сменен с X. Устройство с рейтинг IPX8 може да издържи на потапяне във вода, само че публично няма никаква отбрана от прахуляк.

Първото число в IP рейтинга е отбрана против прахови частици:
0 – няма отбрана 1 – отбрана против частици с диаметър над 50 mm 2 – отбрана против частици с диаметър над 12,5 mm 3 – отбрана против частици с диаметър над 2,5 мм 4 – отбрана против частици с диаметър повече от 1 mm 5 – отбрана от прахуляк 6 – изцяло прахоустойчив
Второто число в рейтинга е отбрана против течност:
0 – няма отбрана 1 – отбрана при отвесни рухвания 2 – отбрана против капки под ъгъл до 15 градуса 3 – отбрана от дъжд и капки под ъгъл до 60 градуса 4 – отбрана от пръски във всяка посока 5 – отбрана против водна бликам под налягане от 30 kPa във всяка посока 6 – отбрана против водна бликам под налягане от 100 kPa във всяка посока 7 – отбрана при потапяне на дълбочина 1 метър до 30 минути 8 – отбрана при потапяне на дълбочина повече от 1 метър за повече от 30 минути 9 – отбрана против гореща вода под налягане (рядко използвана)
Така да вземем за пример, iPhone 13 Pro и Samsung Galaxy S21 са класифицирани по IP68. Това значи ли, че са предпазени от навлизане на прахуляк и могат да устоят на потапяне във вода? Не може да се твърди сигурно, че е по този начин. И като цяло равнището на отбрана, което имат, може да е друго.

Как се присвоява IP рейтингът

За да присвои рейтинг IPX8 на едно устройство, IEC изисква то да издържи потапяне във вода на дълбочина най-малко 1 метър за 30 минути. Производителите сами вземат решение какъв брой надълбоко са подготвени да отидат. Например, S21 Ultra може да бъде потънал във вода до 1,5 метра за 30 минути, до момента в който Apple споделя, че iPhone 12 Pro Max е незасегнат на дълбочина до 6 метра за 30 минути. Така че, до момента в който всеки телефон с IP рейтинг би трябвало да доближи минималния предел, значимо е да ревизирате дребния шрифт и да видите каква тъкмо е отбраната на вашето устройство.

Много хора неправилно считат, че в случай че телефонът им има IP отбрана, могат да вършат каквото си желаят с него. Но цифрите просто значат, че телефонът е съумял да издържи подобен тест отвън кутията, а не, че ще го издържи в действителния живот. В същото време възможностите за гаранционен ремонт при положение, че вода попадне вътре в устройството, са нулеви. Тоест, производителят може да каже, че телефонът е тестван, само че няма да реагира, в случай че устройството спре да работи след потапяне във вода.

Мога ли да плавам с телефона си

След като iPhone 13 Pro се популяризира с 6-метрова водоустойчивост, може да наподобява, че е безвредно да плувате с него. Но не би трябвало да вършиме това. IP отбраната е тествана при идеални условия в неподвижна вода. Преместването на телефона във вода усилва налягането върху устройството, което прави по-вероятно водата да проникне в него и да аргументи непоправими вреди.

Освен това IP тестванията се правят с прясна вода. Но множеството басейни съдържат спомагателни химикали, като хлор, които могат да повлияят на устойчивостта на телефона. И несъмнено би трябвало да държите телефона си надалеч от морето. Солената вода може да аргументи доста проблеми, в това число щета на железни елементи в конектора за зареждане.

Дори в случай че смарт телефонът ви има най-голям рейтинг IP68, целесъобразно е да се възползвате от тази характерност единствено в незабавни случаи. Вашият телефон не е предопределен за плуване и не си мислете, че можете да снимате под вода с него. За тази цел ще бъде доста по-изгодно да си купите екшън камера.

Бюджетните телефони и отбраната от вода

За да популяризира своя артикул с IP рейтинг, производителят би трябвало да премине през строги проби, с цел да се увери, че дава отговор на условията. Тези проби могат да лишават време и да костват скъпо. Ние, клиентите, плащаме за всичко това. Ето за какво някои производители организират свои лични проби и споделят, че телефонът е водоустойчив. Това е изключително постоянно срещано при бюджетните модели.

В сходни случаи може да срещнете термини като " водоотблъскващ” или " водоустойчив”, само че не и IP маркировка върху корпуса. Тези телефони могат да употребяват защитни способи като гумирани уплътнения или водоотблъскващо покритие, с цел да предотвратят навлизането на влага. Въпреки че сходни устройства могат да оцелеят при инцидентно потапяне, постарайте се да ги предпазите от цялостно потапяне във вода. Но несъмнено не си коства да се притеснявате да ги употребявате под дъжда.

Ако в спецификациите на телефона липсва водоустойчивост, би трябвало да бъдете колкото е допустимо по-внимателно с течностите. Отнасяйте се към отбраната от вода като застраховка за всеки случай. Дори в случай че нов телефон има IP рейтинг, с течение на времето изолационната поставка може да се повреди и водата да проникне в устройството. Само няколко капки са задоволителни, с цел да деактивират изцяло телефона.

В умозаключение, в случай че в миналото телефонът ви падне във вода, е по-добре да отидете в сервиза и да го почистите. В противоположен случай може да се наложи да похарчите няколко стотин и даже хиляди левове за ново устройство.

Източник:
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР