Почти всички сгради са паметници на културата и собствениците им

...
Почти всички сгради са паметници на културата и собствениците им
Коментари Харесай

Внимание! Опасни къщи в идеалния център на Пловдив

Почти всички здания са монументи на културата и притежателите им чакат с години координиране на плановете за реставрация 



Стари къщи, огромна част от които са монументи на културата, не се поддържат от своите притежатели и заплашват живота на минувачите, откри за следващ път екипът на „ Марица ”. За някои здания има капиталови планове, само че плановете отлежават с години в чекмеджетата на служителите по дългата верига на процедурите по координиране. През това време керемиди, тухли, мазилка и цели балкони висят рисково над главите на минувачите в идеалния център на града.  



Красивата в миналото постройка на ул. „ Христо Г. Данов ” е опакована с защитни платна, както изискват наредбите на Община Пловдив и заповедта на кмета на регион „ Централен ” Георги Стаменов. Платнището обаче е раздрано и през зейналата дупка се вижда балкон, от който се рони мазилка. Част от стъклата на прозорците е строшена и току-виж останалите ще паднат върху главите на пешеходците.



На ул. „ Райко Даскалов ” (Малката Главна) от старинна къща против халите в неделя се срути огромна парче от орнамента на фасадата и за шанс не се стигна до акцидент. За куриоз - в партерния етаж работи с цялостна пара бляскав магазин, само че над него царува занемара, макар че фасадата, украсена с орнаменти, е доста красива. На място беше извикана автовишка и служащите отстраниха развалената част от външните детайли.

От регион „ Централен ” всеки месец се изпращат десетки наставления и заповеди към притежателите, които по закон са длъжни да поддържат парцелите си в добър тип. Някои от тях са отвън страната, други  избират да си вършат оглушки, трети не се схващат между тях по какъв начин да си поделят разноските. Въпреки това доста от старинните къщи са възобновени от своите притежатели, твърди Георги Стаменов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР