Почти всички мезетата за Коледа ще са от вносно месо,

...
Почти всички мезетата за Коледа ще са от вносно месо,
Коментари Харесай

Почти всички мезета за Коледа ще са от вносно месо

Почти всички мезетата за Коледа ще са от вносно месо, по информация на " Монитор “. Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов изясни пред медията, че съвсем цялата импортна суровина се употребява главно за производството на салами, а българското месо - за директна консумация.

" Страната ни е главно вносител на месо, а изнасяме месни артикули, само че в доста дребни количества “, сподели той и добави, че това са главно страните, където има огромни български общности като Германия, Англия, Кипър, Гърция. Най-много внасяме, и то главно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме немалки доставки от Испания, Белгия, Нидерландия. Внасяме освен поради срутва, подбуден от пандемията от АЧС, а тъй като не могат са покрият потребностите на страната от месо от лично произвеждане. Българското месо на нашия пазар задоволява към 40% от потреблението на свинско и е главно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и доста говеждо месо, като там делът на импорта е най-малко 80%. Единствено съвсем не внасяме пилешко. У нас към този момент се отглеждат хубави породи месодайни говеда, само че и то отива главно за прясна консумация през транжорните и заведенията за хранене “, разяснява Урджанов. 

По думите му това е доста скъпа суровина и доста мъчно доближава за произвеждане на салами у нас.

Според ръководителя на АМБ главният проблем на бранша сега са високите цени на тока и горивата. Той напомни настояването на сектора да се вкара единна ставка от 9% Данък добавена стойност за всички храни, като по този метод ще се подсигурява да няма срив в потреблението и ще се подкрепят производителите.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР