Почти всички животни спят. Благодарение на съня тялото и умът

...
Почти всички животни спят. Благодарение на съня тялото и умът
Коментари Харесай

Как спят рибите?

Почти всички животни спят. Благодарение на съня тялото и мозъкът ни безусловно се презареждат. Когато ние, хората, спим, затваряме очи и лежим неподвижно дълго време. Възможно е да не сме изключително наясно със протичащото се към нас и дишането ни да се забави. Някои спят доста тежко и е належащо доста, с цел да ги събудим!

Рибите нямат клепачи - те не се нуждаят от тях под водата, тъй като прахът не може да влезе в очите им. Но въпреки всичко спят. Някои се унасят денем и се разсънват единствено през нощта, а други вършат противоположното (досущ като нас).

Как рибите схващат по кое време е време да си лягат?

Доста елементарно е да се разбере по кое време рибите спят: те лежат неподвижно, постоянно на дъното или покрай повърхността на водата. Реагират постепенно на протичащото се към тях или може въобще да не реагират. Ако наблюдавате хрилете им, ще забележите, че дишат доста постепенно.

Хората, които имат аквариуми вкъщи, знаят, че когато светлините се изгасят през нощта, рибите стават доста по-малко дейни. Ако включите светлината измежду нощ, ще видите какъв брой неподвижни са те.

Подобно на хората, рибите имат вътрешен часовник, който им подсказва по кое време да би трябвало да вземем за пример да се хранят и да спят. Така че даже и да оставите лампите пуснати през нощта, те въпреки всичко могат да решат да си полегнат.

Някои учени са изследвали съня при риби, които живеят в пещери, където постоянно е мрачно. Дори при някои от тези типове има интервали на ниска интензивност, които наподобяват на сън. Разбира се, в пещерите няма изгрев или залез, тъй че ритъмът им постоянно се разграничава от този на рибите, които живеят на повърхността при блестящо слънце.

Някои, като рибата звук и избрани акули, би трябвало да плуват от самото начало, с цел да могат да дишат. Вероятно те спят, като деактивират едвам половината от своя мозък.

През нощта рибите папагали основават към себе си пашкул от слуз - недодялан, леплив спален чувал, който може да ги защищава от паразити, които ги атакуват, до момента в който спят.

Рибите могат да сънуват. Досущ като хората

Човек няма по какъв начин да не се запита дали рибите сънуват. Засега нямаме отговор на този въпрос, само че неотдавнашни видеозаписи на латентен октопод демонстрираха, че той трансформира цветовете си, което допуска, че може да е сънувал по какъв начин се крие от див звяр или се промъква към личната си плячка (това е и повода октоподите да трансформират цвета си, когато са будни).

Учените никога не пренебрегват съня на рибите. Напротив, те го учат интензивно – и по-специално лишаването от сън, безсънието и циркадния темп - защото считат, че той може да хвърли повече светлина върху метода, по който спим ние самите.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР