Почти всички българи са изведени от Судан, някои отказват да

...
Почти всички българи са изведени от Судан, някои отказват да
Коментари Харесай

МВнР: 34-ма са изведени от Судан, трима отказват евакуация

Почти всички българи са изведени от Судан, някои отхвърлят да се изтеглят, излиза наяве от последните данни на Външно министерство: 

От Судан бяха изведени 34 души, трима отхвърлиха евакуация, съобщи Таня Димитрова, шеф на дирекция „ Ситуационен център “ към Министерство на външните работи.

Преди часове завърши дефинитивно евакуацията на българските жители от Судан. Това сподели на брифинг в Министерството на външните работи (МВнР) служебният министър на външните работи Николай Милков, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Судан бяха изведени 34 души, трима отхвърлиха евакуация,
съобщи Таня Димитрова, шеф на дирекция „ Ситуационен център “ към Министерство на външните работи. Тя уточни, че в началото 31 души са поискали евакуация, като броят на хората е повишен до 37 в последните часове на 24-25 април. По думите ѝ евакуациите са осъществени по суша и със самолети на партниращите страни на България. По суша маршрутите за евакуация са до границата с Египет и гр. Порт Судан, уточни тя.

Предвид влошената хигиенно-епидемиологична конюнктура в Судан, както и събитието, че една от враждуващите групи пое надзор над Националната лаборатория за публично здраве в Хартум, в която се съхраняват рискови патогени, Ситуационният център провежда взаимно с Клиниката по инфекциозни заболявания на Военномедицинска академия прегледи на идващите български жители, изясни Димитрова. 

Тя напомни, че първите евакуирани българи от Судан дойдоха през вчерашния ден в България, а довечера се чака да дойдат с полет от Берлин още двама. 

Шестима бяха превозени до Франкфурт. Четирима бяха превозени с полет на шведските военновъздушни сили до Джибути. Поради събитието, че двама от тях са с изтекли документи, организирахме диалози с консулството на Франция в града, където ще им издадат Emergency Travel Document за тръгване, съобщи тя. 

Димитрова добави, че трима наши сънародници са евакуирани в Саудитска Арабия, а 16 са минали на територията на Египет.  

Относно отказалите евакуация български жители, тя изясни, че огромна част от сънародниците ни, живеещи в Судан, са в смесени бракове и са останали, с цел да се грижат за околните си. 
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР