Почти всички актуализации на Windows причиняват известни щети и Microsoft

...
Почти всички актуализации на Windows причиняват известни щети и Microsoft
Коментари Харесай

Нов проблем с актуализация на Windows 11: унищожава данни


Почти всички актуализации на Windows предизвикват известни вреди и Microsoft би трябвало незабавно да приготвя кръпки за зародилите проблемите (снимка: CC0 Public Domain)

Поредна актуализация на Windows 11 вкарва недокументирана функционалност, която изтрива потребителски данни от компютъра при опит за връщане към предходна версия на операционната система. Тоест, в случай че инсталирате тази актуализация и по-късно се откажете от нея, може да загубите значими документи. Microsoft призна за казуса.

Според публично на Microsoft в обществената мрежа X, в Windows 11 има вграден механизъм за заличаване на потребителска информация, когато се опитате да преминете към по-ранна версия на системата. Проблемът се отнася до компилация 26052 – в случай че актуализирате Windows 11 до тази версия, в никакъв случай не би трябвало да се връщате обратно, без първо да запазите цялата значима информация на обособен притежател.

Някои консуматори към този момент са се сблъскали със загуба на данни, преди Microsoft да разгласява изказване по въпроса. Проблемът се дължи на обстоятелството, че самата компилация 26052 е доста „ сурова ” и поврежда съставни елементи в Windows 11. Това не е нещо непознато – съвсем всички актуализации на Windows предизвикват известни вреди и Microsoft би трябвало незабавно да приготвя кръпки за зародилите проблеми.

Потребителите от дълго време са привикнали с обстоятелството, че нова актуализация за Windows значи освен нови функционалности, само че и нови проблеми. Все отново при компилация 26052 множеството потребителите няма от какво да се опасяват – тя е налична единствено за участници в бета програмата Windows Insider.

Нови проблеми и благоприятни условия

Поредната версия на Microsoft има доста деструктивни благоприятни условия. На първо място, унищожава приложението Настройки (Settings) – някои секции в него стопират да работят вярно.

Потребители откриват също, че инсталирането на новата версия на Windows 11 води до неуспех на доста видео игри. Системата ги прекъсва единствено образно – при пускане на игри, дисплеят светва зелено.
още по темата
Поточното наличие в тази компилация също престава да се демонстрира вярно, въпреки и не във всички стратегии, а единствено в изтеглените от Microsoft Store. Възможно е с течение на времето да бъдат открити още повече неточности в компилацията.

Microsoft пусна актуализация 26052 преди десетина дни, на 8 февруари 2024 година Това е една от първите версии на бъдещата световна актуализация, която се чака след към шест месеца и към този момент е известна като 24H2, отбелязва тематичният портал Neowin.

Сглобката има в действителност забавни функционалности, доста от които Microsoft премълчаха. Една от тях е „ Speak to me ” и ще даде опция на потребителя да направи цифрово копие на гласа си, тъй че в бъдеще Windows 11 да озвучава с него текстове.

В интернет към този момент се появиха указания малко по малко за активиране на Speak to me и други скрити функционалности на build 26052. Те включват опцията Super Resolution, основана на изкуствен интелект, която е нужна за по-гладко възпроизвеждане на игри с нараснала подробност. Обявените функционалности включват обновен редактор на регистъра и поддръжка на Sudo команди, като в Linux.

Ограничения за старите компютри

Актуализацията 24H2 няма да може да се употребява на доста от старите компютри. Microsoft ще вгради в нея наложителна поддръжка за инструкцията на процесора POPCNT, която не е налична за процесори на 15 или повече години. Дори в build 26052 има възбрана за инсталиране на остарели компютри, само че тя към момента може да бъде заобиколена.

В по-новата актуализация 26058 Microsoft добави различен блок непосредствено към инсталационното меню и към момента не е допустимо той да бъде заобиколен. Ако системата откри липса на поддръжка на POPCNT, процесът на инсталиране на актуализацията се прекъсва със съответното известие на екрана.

Това се прави и за притежателите на остарели компютри да си купят нов хардуер, който към момента се поддържа от Windows 11. Можете да спестите пари, като продължите да употребявате Windows 11 23H2 или да преминете на друга платформа като някоя от Linux дистрибуциите, macOS на Apple или Chrome OS Flex, която Гугъл стартира като опция.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР