Почти всеки собственик на автомобил рано или късно трябва да

...
Почти всеки собственик на автомобил рано или късно трябва да
Коментари Харесай

Трите най-популярни схеми за измами в автосервиза

Почти всеки притежател на автомобил рано или късно би трябвало да се обърне към автосервизите.

Много от нас, водачите имат сервизи, които са се доказали през годините, където можете да не се притеснявате за качеството на частите и осъществената работа.

Но даже и в този случай бдителността няма да е непотребна, предизвестява специалист.

Той уточни три известни схеми в сервиза.

Експертът счита за най-разпространена историята с маслото, а точно, когато вместо предложеното се налива по-евтино и със подозрително качество.

В предишното това се правеше постоянно, само че в този момент тази машинация е станала още по-популярна. В резултат на това вместо маслото, предложено за вашата кола, в сервиза се налива някакъв примитивен вид.

Понякога това се случва съзнателно, а от време на време сервизът може и да не осъзнават проблема. В най-лошия случай маслото въобще не се сменя “, изясни специалистът.

Също по този начин притежателите постоянно са мамени с аварийни елементи, като излязлата от строя част се заменя с подправена или такава, която не подхожда на нужното качество. При това, обаче, пари се взимат като за истинска част.

Друга постоянно срещана машинация са фиктивните поправки. Операциите, посочени в листата с назначените поправки, не се правят, само че парите за подмяната и аварийна част се взимат от притежателя.

Автоекспертът поучава деликатно да координирате работата с майстора и след ремонт на автомобила да ревизирате къде и какви части са сменяни.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР