Почти всеки един от нас си поставя нови цели или

...
Почти всеки един от нас си поставя нови цели или
Коментари Харесай

Кайдзен – една японска техника срещу мързел

Почти всеки един от нас си слага нови цели или провокации. Понякога неуспехът е неминуем. Казваме си, че към момента не сме подготвени, че ще го свършим идната седмица, идващият месец… идната година.

Може би ще стартираме да преследваме задачата си с хъс. Но щом създадем и най-малкото изпитание, си споделяме, че сме свършили задоволително, че е време да забавим ход.

Защо постъпваме по сходен метод? Отговорът е относително явен – тъй като се опитваме да реализираме прекалено много неща. При това прекомерно бързо. Защото новите отговорности ни идват допълнително, тъй като е мъчно да променим старите привички и да пробваме нещо ново.

Кайдзен или едноминутният принцип

Чували ли сте за тази характерна японска методика? В основата й стои така наречен принцип на 1 минута. Същността на този способ се състои в това, че човек прави нещо съответно тъкмо 1 минута, само че всеки ден, и едновременно. 1 минута време е много малко и, затова, елементарно постижимо за всеки. Мързелът не застава на пътя ви. Същите дейности, които не бихте желали да вършите за половин час, измисляйки най-различни извинения или оправдания, можете елементарно да извършите за една минута.

Да поскачате на въже, да вършиме извършения за очите, занимания с йога, четене на книга на непознат език, вършиме няколко лицеви опори – когато времето е лимитирано до 1 минута, нищо не наподобява мъчно, а в противен случай, носи наслада и задоволство. Когато вършиме малки стъпки, вие се усъвършенствате и отличните резултати не закъсняват.

Важно е и това, че вие побеждавате своята неустановеност в силите си, освобождавате се от възприятието за виновност и беззащитност, изпитвате триумф и победа. Вдъхновявайки се от възприятие за триумф, вие последователно ще увеличавате минутните занимания до петминутни и по този начин нататък. След това незабележимо можете да стигнете и до половин час. Напредъкът е явен!

Кайдзен се появява в Япония. Думата е съставна и включва други две – “Кай ” ( “Промяна ”) и “Дзен ” ( “мъдрост ”). Авторът на концепцията е Масааки Имаи. Той счита, че Кайдзен е една същинска философия, която може да се ползва еднообразно добре в бизнеса и в персоналния живот.

Може би тази техника ви се коства неефективна. Особено в случай че сте на мнение, че без много усилия не могат да се реализиран положителни резултати. Но огромните стратегии, отнемащи доста сила, могат да пречупят индивида и да се окажат несполучливи. Принципът Кайдзен от своя страна е подобаващ за всички и може да се приложи в доста области на живота. Японците например използват тактиката за последователно и непрестанно усъвършенстване в ръководството.

За край - остава единствено да определите вашите потребности и да започнете да прилагате кайдзен и на процедура.

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР