Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма

...
Почти ултимативно ни беше поставен въпрос - дали СЕМ няма
Коментари Харесай

Соня Момчилова: Старите практики на СЕМ не са на дневен ред

" Почти ултимативно ни беше подложен въпрос - дали Съвет за електронни медии няма да вземе отношение и да наложи глоба поради фотография на уеб страницата на Българска национална телевизия, на която наподобява, че началникът на кабинета " Петков " Лена Бориславова държи ръката на някогашния министър председател Кирил Петков. Подобни фрагменти са се случвали неведнъж и в международните медии. Шанс или малшанс за фотографа е да улови сходен миг? И дали публиката няма право да пояснява сходни сюжети? Това е тематика за осмисляне и по-късно за пояснение. Не бих желала националният регулатор да оправдава прозвището " бухалка ".

Това сподели пред БНР ръководителят на Съвет за електронни медии Соня Момчилова.

И добави, че специфичност на демокрацията е това, че нещо може да наподобява по избран метод и да се пояснява случайно.

" Притеснява ме умният метод да се държат хората пасивни и послушни, като се сложат ясни граници на спектъра от възможни отзиви и да се разшири необятно разискване вътре в тези граници, като се окуражават най-критичните. Това дава на хората лъжливото възприятие, че имат независимост на мисленето. Като от самото начало основанията на системата се укрепват чрез ограничението на обсега на разискването ".

В предаването " 12+3 " Момчилова добави, че не би трябвало да се демонстрират недоверчивост, подозрителност или параноя, когато се касае за осведомително наличие, а в него регулаторът би трябвало да се меси допустимо минимум, даже при публичните медии.

" Старите практики на Съвет за електронни медии не са на дневен ред. Не се упражняват дисциплини като постигане до съглашателство на някаква цена, да се прави избор единствено с цел да мине задължението. Непроизвеждайки избор за общоприет шеф на Българска национална телевизия показахме, че нямаме желание да избираме по-малко зло ".
В рамките на предизборната акция ще продължат да се роят нелинейни медии, подкасти, блогове и влогове за политическа реклама, уточни Соня Момчилова и акцентира, че при тях Съвет за електронни медии няма право да се меси според Закона за радио и телевизия.

Подписаният меморандум за съдействие в региона на рекламата на хазартни игри сред Съвет за електронни медии и Национална агенция за приходите съгласно нея е значим, само че просрочен:

" Не знам до каква степен ще е работещо и резултатно, само че нека е повод за спор по тематиката. Ще имаме потребност от законодателна поддръжка в напъните, които ще създадем. Медиите, обществеността са на наша страна ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР