Почти целият товар от кораба Вера Су е претоварен, съобщиха

...
Почти целият товар от кораба Вера Су е претоварен, съобщиха
Коментари Харесай

Предстои опасна операция по изваждането на „Вера Су” от скалата

Почти целият товар от кораба " Вера Су " е претрупан, оповестиха от Министерството на превоза. Едната част е превозена до пристанище Варна-Изток, а другата - в цистерни е превозена с моторен транспортен съд " Варна " до ферибота в Белослав.

" Товарът ще се съхранява във фериботния комплекс. Това е единствено част от товара, свален от " Вера Су ", сподели пред БНР Росен Граматиков - офицер по сигурността на комплекса.

За вторник е планувано да бъде изработен опит заседналият край Камен бряг транспортен съд Vera Su да бъде изтеглен от скалата, сподели през днешния ден пред публицисти във Варна шефът на Изпълнителната организация " Морска администрация " кап. Венцислав Иванов. Той посочи, че по-голямата част от товара към този момент е свалена, като в плавателния съд остава дребна част - към 600-700 кубика.

Утре ще продължи разтоварването на кораба, като задачата е цялото количество да бъде събрано на шалан, добави Иванов. Според него това ще повдигне още заседналия транспортен съд във водата, което ще разреши той да бъде издърпан и свален от скалата. Успоредно с разтоварването на остатъка от товара ще бъде изработен и нов водолазен оглед на плавателния съд, сподели Иванов.

Опитът за свалянето на кораба от скалата във вторник ще бъде изработен с влекач. След това Vera Su ще бъде извлачен до пристанище " Варна ". Според предварителните планове, преходът ще е към 18 часа. Операцията е рискова и сега се разискват детайлите, с цел да се сведе до най-малко рискът, уточни Иванов. Той посочи, че за напредването на кораба до Варна ще се разчита на български екипаж, като броят на хората ще бъде конкретизиран, откакто се видят всички детайлности към положението на Vera Su.

Търговският транспортен съд Vera Su заседна на 20 септември край крайбрежията на Яйлата, до каварненското село Камен бряг.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР