Почти тройно увеличение в цената на млякото от фермата до

...
Почти тройно увеличение в цената на млякото от фермата до
Коментари Харесай

До 80% скок на цените на млечните продукти: Започват проверки за свръпечалби


Почти тройно нарастване в цената на млякото от фермата до крайния консуматор. Какъв е пътят на млякото и за какво оскъпяването е толкоз огромно?

При изкупна цена на млякото от към 1,20 лв. след преработката то нараства до 2,40 лв.. В комерсиалната мрежа обаче е доста мъчно да намерим литър мляко на цена под 3 лв..

Млекопроизводителите в Хасково излязоха на митинг с недоволство, че изкопната цена на млякото е паднала до 80 стотинки. Те се оплакват и поради вносното мляко.

„ Цената от нашата индустриална база до стелажа на огромните търговски вериги стига оскъпяване до 80%. Това се дължи на разнообразни фактори – част от тях са индустриалните разноски, логистика, комерсиална надценка. Най-големите надценки идват от таксите на огромните търговски вериги “, изясни пред bTV Николай Маринов, изпълнителен шеф на Държавното млекопреработвателно сдружение.

“Процентът при другите артикули е друг, само че при множеството артикули повишаването е сред 50 и 80%. За 1 кг кашкавал се употребяват 10 литра мляко. Това значи, че междинната цена за 1 кг кашкавал е 12 лв., само че тук има разноски за работна ръка, за електричество, други консумативи и логистика. След това към този момент всичко е в ръцете на комерсиалните вериги, поставят и лична надценка, която в някои случаи доближава и 50%. През последните месеци цените фрапантно скочиха, сега водим договаряния. Те обаче са доста сложни, тъй като слагат условия, които за нас са неизпълними “, уточни Николай Маринов.

„ Вчера получихме писмо от Комисията за защита на конкуренцията, в което те се самосезират по отношение на наши изказвания и са поискали информация за изискванията по договорите с комерсиалните вериги, с цел да извършат инспекция дали има свръхнадценка и свръхпечалба “, съобщи още той.

Изкопната цена на млякото понижава най-много поради вноса от чужбина.

Служебният кабинет съобщи по-рано, че стартира инспекция на цените в комерсиалните вериги.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР