Почти тройно повече заявки за дърва за огрев отчитат от

...
Почти тройно повече заявки за дърва за огрев отчитат от
Коментари Харесай

Ще има ли достатъчно дърва за огрев тази зима и на каква цена?


Почти тройно повече поръчки за дърва за огрев регистрират от Държавно горско стопанство - Стара Загора спрямо миналата година. Цената на дървесината по отношение на предходната година малко над два пъти.

Това сподели за Българска телеграфна агенция шефът на стопанството инж. Иван Чергеланов. То обезпечава с дърва за огрев общините Гълъбово, Раднево, Опан и Стара Загора.

„ В момента на територията на стопанството работят три компании. Предоставяна от ДСГ - Стара Загора е 72,60 лв. с Данък добавена стойност за тримерен кубик на склад в гората. Транспортът и обезпечаването на компания за доставката е за сметка на клиента, само че по отношение на пазарната цена, ние предлагаме съвсем на половина от нея. Пазарната цена на свободния пазар сега на дървесината е към 170 лв. “, изясни инж. Чергеланов.

Въпреки неналичието на законово ограничаване шефът на стопанството споделя, че едно има право да получи до 10 кубика дърва. По този метод ще бъдат обезпечени доставките по всички поръчки, защото търсенето е доста повишено.

Цените на се покачват в цялата страна. През септември зам.-министърът на земеделието Валентин Чамбов регистрира, че при държавните горски стопанства покачването е 10-15%.

Увеличението на цените на дървата за огрев се случва на фона на нараснали цени и на други други възможности за отопление. Несигурността, обвързвана с доставките на природен газ, както и нарасналите цени на електрическата енергия и пелетите карат огромна част от популацията да се върне към отоплението на дървесина.

През 2021 година са извадени 900 000 пространствени куб. м на пазара, а прогнозата за 2022 година е 1,3 млн. куб. м. Така страната може да обезпечи едвам 1/5 от нужното количество, което се изгаря през отоплителния сезон у нас. Останалата част се обезпечава от частни компании, разясни Чамбов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР