Почти три четвърти от бизнес училищата в САЩ регистрират спад

...
Почти три четвърти от бизнес училищата в САЩ регистрират спад
Коментари Харесай

Американските бизнес училища преосмислят MBА програмите

Почти три четвърти от бизнес учебните заведения в Съединени американски щати записват спад в кандидатстванията, само че най-първокласните стратегии печелят от бягство към качеството.

[Shutterstock] Американските бизнес учебни заведения се сблъскват с възходяща конкуренция от задгранични и онлайн програмиСилициевата котловина, която до неотдавна смяташе хората с MBA дипломи за прекомерно високо платени нищонезнаещи, е станала по-малко враждебна

Класацията на The Economist за водещите постоянни MBA стратегии в света.

Увеличаване

Класацията на The Economist за водещите постоянни MBA стратегии в света.

Преглед на оригинала [The Economist] Смаляване

По време на посещаване в Ню Йорк през октомври основният изпълнителен шеф на Salesforce Марк Беньоф съпостави Фейсбук с цигарите и се разгласи за покачване на корпоративния налог за понижаване на бездомните в Сан Франциско. Ако нападките против други софтуерни колоси и вземането на страната на данъчните не бяха задоволително неортодоксални за бизнесмен и милиардер, Беньоф атакува и американското мениджърско обучение. То " програмира " студентите да избират облагите пред публичното богатство и съгласно него това не е в крачка с " новия капитализъм ".

Много декани са съгласни с тази позиция. " Нашите студенти би трябвало да са грижливи по отношение на ролята на бизнеса в обществото, изключително във време, в което капитализмът се намира под обстрел ", счита Уилям Болдинг от Fuqua School of Business в университета " Дюк ". Нитин Нория от Harvard Business School към " Харвард " (HBS) съобщи, че по-младите приключили и започващите образованието си чакат " работното място да отразява задача и полезности ". Джонатан Левин от The Stanford Graduate School of Business към " Станфорд " (GSB) приказва за отговорността на бизнес учебните заведения да разпознаят публичните последици от дейностите на корпорациите. " Корпорациите, техните водачи и притежатели би трябвало да работят, с цел да възстановят публичното доверие ", прибавя той.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Американска доминация

Американските бизнес учебни заведения към момента преобладават годишната ранглиста на The Economist за водещите MBA стратегии в света (вижте таблицата). Налице е обаче смяна. Според стопанската асоциацията Graduate Management Admission Council (GMAC) тази година претендентите за американските MBA стратегии са със 7% по-малко по отношение на предходната. Почти три четвърти от постоянните двегодишни стратегии регистрират спад в интереса. Дори най-известните не съумяват да го избегнат - HBS (в Бостън) и GSB (в Пало Алто) също записват спад в претендентите от към 6%. Американските бизнес учебни заведения се сблъскват с възходяща конкуренция от задгранични и онлайн стратегии, а както рецензиите на Беньоф загатват, и с въпроси за тесногръдата им образователна стратегия. " Традиционният ни модел е разклащан от всички направления ", признава деканът на The Questrom School of Business към Бостънския университет Сюзан Фурние.

По време на огромния подем на мениджърското обучение в 60-те години на предишния век в американските учебни заведения се преподавало основно на американски студенти. С глобализацията през 80-те и 90-те години американските образователни стратегии и студентски банкет се отварят към света. Председателят на GMAC Сангийт Чоуфла в този момент отбелязва " трета вълна " на смяна - качествени учебни заведения отвън Съединени американски щати разрешават на задгранични студенти да следват по-близо до у дома (и до бъдещите си работодатели). Много оферират и по-евтини едногодишни MBA стратегии - известни в Европа, само че рядко срещани от другата страна на океана. Докато три четвърти от двегодишните стратегии в Съединени американски щати записват спад на претендентите от чужбина през последния цикъл, броят на претендентите за азиатски бизнес учебни заведения се е нараснал с 9% от 2017 до 2018 година
Последната ескалация на антиимигрантските настроения в Съединени американски щати форсира тази наклонност.

Американците също охладняват към MBA стратегиите. Повече от половината учебни заведения в Съединени американски щати регистрират по-малко локални претенденти. Нарастващите цени на образованието, които от дълго време са надминали инфлацията, отхвърлят както чужденците, по този начин и американците. Първокласните MBA стратегии костват над 200 хиляди $ (заедно с разноските за живот). Дори с финансова помощ доста студенти приключват с задължения от 100 хиляди $. Алтернативният разход от отхвърли от заплата за две години е по-висок, когато стопанската система пораства, а безработицата понижава. Ниското търсене е довело до спад на броя постоянни MBA стратегии в Съединени американски щати с съвсем една десета сред 2014 и 2018 година съгласно Асоциацията за прогрес на колежанските бизнес учебни заведения.

Образованието се отплаща

Деканът на Wharton School в Университета на Пенсилвания Джофри Гарет има вяра, че насочването към качествено обучение подкрепя водещите институции като неговата и приключилите в тях. Ако прибавим и обезщетенията след приключването на стратегиите, приключилите постоянно възстановяват вложенията си за няколко години. Без да се броят бонусите при подписването на контракт, междинната базова заплата за приключили в петте американски учебни заведения с максимален капацитет за намиране на високоплатена работа е била 139 хиляди $ годишно.

Консултантските компании и капиталовите банки, които исторически най-ентусиазирано наемат фрагменти с MBA дипломи, настояват, че апетитът им за чиновници с елитни дипломи не е намалял.
Престижна MBA тапия " слага сериозна основа за кариерата ", изяснява Костя Симоненко, 28-годишен съветник в отпуска от Oliver Wyman (компанията заплаща курса му в бизнес учебното заведение на Колумбийския университет).

Силициевата котловина, която до неотдавна смяташе хората с MBA дипломи за прекомерно високо платени нищонезнаещи, е станала по-малко враждебна. Когато стартъпите пораснат до огромни корпорации, те се нуждаят от мениджъри, които да оказват помощ с ръководството на компанията, а освен от софтуерни инженери. Проучване измежду работодателите, направено от GMAC тази година, демонстрира, че 80% от софтуерните компании възнамеряват да наемат MBA наедно с консултантските компании (82%) и финансовите компании (77%).

Онлайн конкуренцията

Дори най-хубавите учебни заведения обаче не са предпазени от процесите, които заплашват бизнес образованието. Глобалната конкуренция и новите софтуерни платформи основават предпоставките за понижаване на разноските при предлагането на висококачествени курсове. Това води до " неизбежна преоценка на предлаганата от MBA добавена стойност ", счита Фурние.

Като част от тази преоценка The Questrom School of Business към Бостънския университет си партнира с огромната компания за онлайн обучение edx, с цел да предлага цялостна MBA тапия онлайн единствено за 24 хиляди $. Това е по-малко от една трета от цената на еквивалентната тапия на територията на университета. По-добре е да канибализираш себе си, в сравнение с да оставиш другите да го вършат, обобщава Сюзан Фурние.

Sloan School of Management на Масачузетския софтуерен институт предлага сходно налични пакети от онлайн курсове, наречени MicroMasters, в сфери като мениджмънт на веригите на снабдяването и финанси. Тези курсове дават документи, само че заемите от тях се броят, в случай че студентът някой ден реши да следва за цялостна тапия.

Платформата за онлайн образование 2U вкарва схеми с отсрочено заплащане за някои хибридни MBA дипломи. Тя ще споделя първичните разноски с партниращите си бизнес учебни заведения, а студентите ще стартират да заплащат таксата едвам когато си намерят работа.

Какво се преподава

Променя се освен по какъв начин се преподава, а и какво се преподава в MBA курсовете. Много " събуждащи се " капиталисти са съгласни с Беньоф и изискват да им се преподава бизнес оттатък върховенството на цената за акционерите. В " Станфорд " Луиза Герстнер, милениъл MBA студент от Германия, отбелязва, че устойчивият капитализъм играе по-централна роля в европейските учебни заведения. Американската й състудентка Джулия Остърман се оплаква, че макар някои обществени, екологични и етични тематики в образователната стратегия ядрото й си остава " прекомерно Финанси 101 " (базов курс за персонални финанси - бел. ред).

Някои от професорите не са изключително уверени в това. По преценката на дълготраен учител в HBS една трета от факултета (и доста по-рано завършили) счита прегръщането на пухкавия " капитализъм на заинтригуваните лица " като подмазване към политическата уместност. Това сигурно вкарва някои сиви зони, признава Уилям Болдинг. Но учебните заведения най-малко могат да дадат на студентите " рамки да избират ".

Един от новите курсове в " Дюк " се споделя " Капитализмът и общите цели в свят на разликите ". В HBS " Лидерството и корпоративната отчетност " (който задълбава в " отговорностите на бизнеса към по-широката система, в която той е вграден " ) е наложителен за първокурсниците, като включва проучване и претегляне на проблеми като морала оттатък финансовите измерители на Японския държавен пенсионно-инвестиционен фонд.

Учебните стратегии се трансформират и по други способи. Работодателите, които отчасти или напълно заплащат мениджърското обучение, или това са сред 100 и 150 млн. $ доходи за елитните учебни заведения годишно, желаят образованието да включва и механически умения. В отговор на това декани като Костис Магларас, относително новия водач на Columbia Business School към Колумбийския университет (и инженер по образование), прибавят към MBA програмата курсове за данни, разбори и програмиране. С повишаването на известността им те може да изместят по-традиционни и остарели предмети. В предишното Колумбийският университет е предложил няколко курса за дългови пазари, само че в този момент може би предлага един всяка академична година. През това време студентите се редят на опашка за класове по шифроване. Целта не е мениджърите да се трансфорат в програмисти, а да се приготвят за работа и мениджмънт на механически екип, споделя Магларас. Работодател от огромна консултантска компания удостоверява, че хора с MBA, които схващат от технологии, са " доста привлекателни ".

Ричард Лайънс, някогашният декан на Тhe Haas School of Business на университета " Бъркли ", вижда бъдещето в предлагането на професионално обучение през целия живот като услуга: " Дайте на приключилите ноу-хау за търсенето, което да може да бъде намерено онлайн. "
" Новите неща ще дойдат от бунтарите, а не от огромните MBA учебни заведения ", счита Джон Као, мениджмънт гуру и някогашен учител в HBS. Той упорства за основаването на бенчмарк за образование и стандартизирани оценки, с цел да станат уменията, добити от MBA, елементарно портативни и универсално разпознаваеми.

Дори в HBS, дома на най-уважаваната MBA стратегия, Нитин Нория приема, че пазарът за обичайна оферта на учебното заведение понижава. В крайник с времето, учебното заведение е замразило цената на образованието. Нория вижда трагична агресия на " разпакетираното " онлайн обучение, което " разделя знанието, практиката, и бъдещето ". След време съгласно Нория те ще се срещнат с " пакетираното обучение " като това в HBS. Вместо да се разпадне, Нория счита, че мениджърското обучение ще се обогати от тази среща.

2019, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР