Почти сигурно 11 януари 2023 година ще се превърне в

...
Почти сигурно 11 януари 2023 година ще се превърне в
Коментари Харесай

Ще стане ли 11 януари - началото на края на независимото правосъдие у нас?

Почти несъмнено 11 януари 2023 година ще се трансформира при започване на края на самостоятелната правосъдна система. Или най-малко на тази, която ни завещаха създателите на Конституцията, призната след рухването на тоталитарния режим у нас. 

 

И въпросът към този момент не е във фигурата на настоящия основен прокурор или на който и да е преди или след Иван Гешев.

Въпросът е във фундамента на демокрацията, в нейните съществени принципи и разделянето на управляващите. Онова разделяне на управляващите, наранено в едно изявление на Гешев, поради което даже му желаеха оставката. Същото разделяне, през днешния ден поругано и премазано от псевдореформатори в българския парламент. 

 

Какво ще се случи в Народното събрание през днешния ден?

В правна комисия депутатите ще изразят единодушие, тъй като би трябвало да показват, че желаят „ правосъдна промяна “.

 

Те ще одобряват нормативния акт, препоръчан от Крум Зарков. Това е законът, написан от юристите и съдиите на олигархичния кръг „ Капитал “. Но не се лъжете. Това не е просто закон за очистване независимостта на прокуратурата, за отстраняването на съответни фигури като Филчев, Велчев, Цацаров, Гешев. Това е началото на края на правосъдната самостоятелност у нас. 

 

Сега отстрелват Гешев, само че на следващия ден тези правила ще станат годни за ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков, за ръководителя на Върховен касационен съд Захарова. И единствено си представете, че преди две години поправките в Наказателно-процесуален кодекс бяха препоръчани, само че по адрес на Лозан Панов?! Та Христо Иванов щеше да е първият, който е срещу тях. А в този момент се чуди по какъв начин да ги прокара през Народното събрание. 

 

Ударът против прокуратурата продължава и по линия на добре познатата мантра – като не можете да го завладеете и разрушите държавното обвиняване, просто го заобиколете.  

 

Номерът (засега) не мина с КПКОНПИ, която трябваше да се трансформира във втора, дублираща функционалностите прокуратура. Затова в този момент в мръсната игра влиза положителното остаряло Министерство на вътрешните работи.

 

С лобистките ремонти се дава право на служителите на реда да образуват каузи против политици.

Ами в случай че на следващия ден пристигна един министър като Бойко Рашков. Като оня, жалещ се от парламентарната естрада, че не се е трансформирал в градушка за своите съперници.

 

Ами че саморазправата с политическите му съперници ще стане повсеместна. Арестите на партийните водачи ще са всекидневие. Изборите няма да бъдат извоювани от този, който утвърждават българските жители, а от вътрешния министър. Демокрацията ще бъде история, тъй като най-сетне в страната ще се настани цялостна автокрация, а за какво не и тирания. 

 

И не – това не е правосъдна промяна, а най-брутално тъпчене на демокрацията, на разделянето на управляващите, на Конституцията.

 

Това е още и цинична кавга на подвластни политици с самостоятелната прокуратура и опит за силово завладяване на правосъдната власт у нас. С бели ръкавици. С мантрите, че по този начин желали от Европейската комисия, от Държавния департамент, от Европейски съд по правата на човека и несъмнено – българските жители. Последното е цинична неистина!

 

Българинът желае работещо правораздаване, желае настоящи и настоящи закони, а не тези, писани в годините на „ зрелия комунизъм “ и ТКЗС-та. 

 

И не – Брюксел няма да приветства тази демонстрация на господство на закона, на което през днешния ден ще станем очевидци на съвещанието на Комисията по правни въпроси.

Защото това е газене на върховенството на закона. Както в тази ситуация с безобразията на Кирил Петков и Бойко Рашков, които стигнаха до западните ни сътрудници, макар че самозабравилите се родни властници не имаха вяра в това.

 

Така ще се случи и с антипрокурорските интервенции на нелегитимната и неизбирана от никого служебна власт и нейния правосъден министър, трансформирал се в момче за политически поръчки.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР