Почти седем години след затварянето на фалиралата Корпоративна търговска банка

...
Почти седем години след затварянето на фалиралата Корпоративна търговска банка
Коментари Харесай

Конституционният съд отмени извънредното законодателство за фалита на КТБ

Почти седем години след затварянето на банкрутиралата Корпоративна комерсиална банка (КТБ) Конституционният съд разгласи за противоконституционни 7 от множеството разпореждания, които законодателят постфактум сътвори в Закона за банковата неплатежоспособност (ЗБН), предава Lex.bg. Те бяха въведени, с цел да бъдат уредени другите проблеми, зародили с оповестената в неплатежоспособност банка.

Пълния текст на решението вижте

С два от " анулираните " през днешния ден текстове на процедура се придава противоположна мощ на всички промени за банковата неплатежоспособност от 2015 година и 2018 година и с отпадането им целият пакет от промени, изработен през тези две години, няма да важи за проблема КТБ.

Kонституционните съдии са единомислещи (решението, направено от докладчика Красимир Влахов, е подписано с изключително мнение от Гроздан Илиев, само че единствено във връзка с допустимостта), че това е изключително законодателство, несъвместимо с съществени правни правила, което е основано единствено за една банка.

Конституционен съд особено изяснява, че оспорените пред него текстове на процедура се отнасят до произвеждане по неплатежоспособност на КТБ и насочва съществени рецензии към Българска народна банка за бездействието ѝ, способствало за изпадането на КТБ в несъстоятелност.

Освен това съдът прави и друго значимо конкретизиране, че въпреки с анулираните от него разпореждания в ЗБН да се цели попълване на масата на несъстоятелността на банката, те в действителност не са в неин интерес, а на кредиторите ѝ, а най-големият от тях е Фондът за гарантиране на влоговете.

Искането за оповестяването на измененията в ЗБН за противоконституционни е на Висшия адвокатски съвет (ВАдС). В него адвокатурата посочи преди всичко като проблем неприемливото назад деяние на наредбите, а за доста от текстовете и че са неразбираеми и нарушават правилото за тъждество пред закона.

Днес в решението си Конституционен съд на процедура възприе съвсем всички причини в настояването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР