Почти с 1 млн. лева от земеделското министерство може да

...
Почти с 1 млн. лева от земеделското министерство може да
Коментари Харесай

Дават пари за растениевъдите, но при строг контрол

Почти с 1 млн. лв. от земеделското министерство може да усили бюджетът на програмата " Помощ за вложения в материални активи в аграрни стопанства, свързани с първично произвеждане на растениевъдна земеделска продукция ".

Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева по време на днешното съвещание на Консултативния съвет по зарзаватчийство и зеленчукопроизводство .
 Групата в Монтана рекетирала земеделци
Групата в Монтана рекетирала земеделци

Спецпрокуратурата повдигна обвиняване на 10 души

Днес завършва едномесечният банкет на документи. Държавната помощ бе утвърдена от Европейската комисия на 01 април 2019 година Схемата е създадена по предложение на браншовите организации в бранш " Плодове и зеленчуци ". Тя ще работи до 31 декември 2020 година

Нотифицираният оптимален бюджет по схемата за интервала, в който ще се ползва, е до 7, 2 млн. лв. . Половината от тях, в размер на 3, 6 млн. лв., се разпределени за тази година, с решение на Държавен фонд " Земеделие ".

" Към 10-ти юни са подадени 55 плана и бюджетът за тях надвишава първичния избран подобен . Затова сме в подготвеност да го увеличим, откакто приемът завърши публично и бъдат направени нужните калкулации ", сподели още министър Танева.

На разискването стана ясно, че има остатъчен бюджет от към 38 млн. евро по подмярка 4.2 от Програмата за развиване на селските региони (2014-2020 г.). Този бюджет ще разреши да бъдат подкрепени още 79 плана. Предварителният разбор демонстрира, че 40 % от подкрепените, ще бъдат в Сектор " плодове и зеленчуци " .
 Земеделци на митинг поради ниските изкупни цени на доматите
Земеделци на митинг поради ниските изкупни цени на доматите

Спрямо 2018 година цената е паднала с близо 80 стотинки

За контрола във връзка приемането на обвързаната поддръжка от хората, които създават и продават, Десислава Танева съобщи, че предстоят инспекции на всички биопроизводители, за които има подозрения за нередности. Тя предложи на браншовите организации да предложат лист с сходни биопроизводители.

Въвеждат понятието " Пресен (Свеж) " плод/зеленчук , в избран сезон, което е необятно публикувано и в други страни-членки на Европейски Съюз. Това заяви отрасловият заместник-министър на земеделието, храните и горите Чавдар Маринов.
 Биопроизводители и земеделци са „ притиснати до стената “
Биопроизводители и земеделци са „ притиснати до стената “

Настояват за оставката на Порожанов и за нов проект за развиване

По думите му е значимо да има регулация за вносните високо субсидирани плодове и зеленчуци от държави-членки на Европейски Съюз и трети страни.

Създава се база данни с така наречен идентификация на търговците на плодове и зеленчуци в общ указател. " Търговците, които не участват в базата данни, няма да имат право да търгуват с плодове и зеленчуци ", добави заместник-министърът Маринов.
 Биопроизводителите още веднъж стачкуват пред Министерството на земеделието
Биопроизводителите още веднъж стачкуват пред Министерството на земеделието

Към тях се причисли и евродепутатът Момчил Неков

Според зам.-изпълнителният шеф на БАБХ инж. Николай Роснев се ревизират контролно-пропускателните пунктове. " В никакъв случай не може да се твърди, че има незаконен импорт на плодове и зеленчуци в страната ", безапелационен бе той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР