Почти половин България навлезе в третия етап на разпространение на

...
Почти половин България навлезе в третия етап на разпространение на
Коментари Харесай

Къде и кога ще затягат мерки срещу COVID-19 в страната

Почти половин България навлезе в третия стадий на разпространяване на болестта. 14-дневната заболеваемост в страната към днешна дата е 1505 на 100 000 население. 2 области към момента са в алената зона, останалите са в тъмночервената. Два от общо петте огромни района, на които е разграничена страната, съгласно пандемичния проект на държавното управление, към този момент са в алената зона. Това са 8 области от Западна и 4 от Югоизточна Бългасрия. Според проекта на кабинета на тези места би трябвало да бъдат въведени по-сериозни ограничавания. Къде и от по кое време ще се стягат ограниченията?

Благоевград е с най-висока заболеваемост в страната. Към днешна дата инфектираните са над 2500 на 100 000 души. От през вчерашния ден огромните възпитаници са онлайн. Децата в региона нямат право да излизат без компаньон след 20 часа.

" Към края на седмицата ще се съберем регионалния спешен щаб и ще решим какви спомагателни ограничаващи ограничения ще има в цялата област ", съобщи Д-р Веселка Мончева, РЗИ-Благоевград.

Благоевград и София са измежду областите, които към този момент са в трети стадий на пандемията. И в случай че на Югозапад към момента мислят дали още да ограниченията, то в София е решено ще се ползват ограниченията за стадий 3, заложени в проекта на държавното управление. Така, като се изключи че част от огромните възпитаници към този момент са онлайн от четвъртък, заведения, театри и кина ще работят до 22:00 часа с половината от потенциала си.

" Мерки са въведени и на доста други места. Разбира се, те са разнообразни. За това има регионални щабове, които се събират, проучват ситуацията и предлагат ограничения ", съобщи доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

На Северозапад - във Враца, настояват,че още не са минали в третия стадий, Заболеваемостта е над 1000 на 100 000 души. Свободни кревати в лечебните заведения има, само че плановият банкет и плановите интервенции са спрени.

" Не предвиждаме към този миг да се подхващат дейности по ограничение потенциал или понижаване на работното време на обществените заведения и вечерен час също не предвиждаме да се вкарва ", съобщи Стефан Красимиров - регионален шеф на Враца.

Почти 70% от учениците в региона учат присъствено.

" При нас 15% от учителите ги няма, те са всички с потвърден коронавирус.
Отсъстващите към днешния ден са 221 ученика, от тях 19 са с потвърден коронавирус. Ние сме в навечерието на почивка, да се надяваме, че тази една седмица ще помогне да се разтовари ", съобщи Виктор Кръстев - шеф на СУ " Христо Ботев ", Враца и заместник-председател на СРСНПБ.

Затягане на ограниченията на национално равнище може да се разисква, откакто повече от половината области в страната преминат в трети стадий. До няколко дни се чака това да се случи и в областите Пловдив, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Хасково.

" Ние катерим по пика на вълната, в което общо взето изненада няма. И не преставам да настоявам, че този растеж ще продължи в идващите една-две седмици. След което ше достигнем най-високите стойности и ще стартира нормализиране ", съобщи доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Кунчев заяви,че валидността на зелените документи е 9 месеца единствено за пътешестване в Европейски Съюз. У нас документите ще важат за влизане на публични места и след първи февруари.

" За момента не предвиждаме никаква смяна на периодите на деяние на документите и изобщо на действието им вътре в страната. Просто сме длъжни да се съобразим с това, което е приел Европейски Съюз ", съобщи доцент Ангел Кунчев - основен държавен здравен контрольор.

Изтеклите документи за пътешестване в Европейски Съюз ще станат безсрочни след слагане на трета доза ваксина.

По тематиката работи екип на " По света и у нас ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР