Почти няма пловдивски художник, който да не се е изкушил

...
Почти няма пловдивски художник, който да не се е изкушил
Коментари Харесай

По калдъръма на Стария град с Емилия Арабаджиева

" Почти няма пловдивски художник, който да не се е изкушил да живописва Стария град. Прави го, много целеустремено, и Емилия. Тя е подходила съвсем фотографски към тематиката, с цел да бъде оптимално откровена и справедлива. Старите къщи се нижат пред фена като остарели мемоари и той не може да остане безразличен към тях, тъй като картините го връщат към претърпени красиви моменти от живота му. Старинните интериори на възрожденските домове също способстват с обаятелни импулси върху лирично настроения фен и му подсказват красиви секрети от живота на хората от отминалите времена. Изложбата е един обаятелен подтик в живописната история на града ни. И е мотив да тръгне човек по калдъръма на Стария град ", написа Краси Алексиева във връзка изложбата на Емилия Арабаджиева " По калдъръма ", подредена в изложба " Възраждане " в Пловдив.
Емилия Арабаджиева е родена през 1952 година в Пловдив. Завършила е сценография в Художествената академия в София, в класа на проф. Асен Стойчев (1976). Още по време на следването си в София работи на хонорар в Българска национална телевизия, взаимно с художника Борис Ахчийски и режисьорите Милен Гетов, Хачо Бояджиев и Любен Морчев.
При завръщането си в Пловдив продължава да работи в РТЦ-Пловдив телевизионни постановки с режисьорите Теофана Преславска, Андрей Мирчовски и други Сценографка е и на две постановки в Кукления спектакъл в Пловдив - " Меко казано " на Валери Петров с реж. Елена Владова и " Ние, врабчетата " на Радичков с реж. Камен Арсов.
От сезон 1979-1980 до 1989 година работи като щатен сценограф в Драматичния спектакъл " Н.О. Масалитинов " в Пловдив. Там осъществя 11 постановки с режисьорите Румен Чакъров, Николай Ламбрев, Николина Томанова, Руси Карабалиев, Андрей Калудов, Константин христов, Симеон Димитров и други
Има осъществени две постановки в спектакъл " Алтернатива " в София - " Ромео и Жулиета " на Шекспир и " Да умреш от смях " на Я. Янчовски с реж. Владо Прашчаров. По това време работи и като преподавателка в СХУ за театрални фрагменти в Пловдив и преподавател по художествено оформление на спектакъла в Пловдивския университет.
От 1992/1993 до 2020 година е директорка на Националната гимназия за театрални и екранни изкуства в Пловдив, а от 2005 година - хоноруван учител по история на костюма в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.
Художничка е на документални филми - " Сказание за българската земя ", " Великолепието на Армира " и други Има издадена книга " История на костюма ". Участва в интернационалните планове като " Точки на секване " - музиката в изобразителното изкуство, с сътрудници от Германия и Полша, работа по стратегия " Коменски " и други
През целия си креативен път работи и кавалетна живопис, дизайн на книгата. Продължава работата си като сценограф.  Емилия Арабаджиева е първата жена, притежател на премията " Мечът на Ромфея " на изложба " Ромфея " в Пловдив за 2010 година Има осъществени 21 независими изложения и голям брой участия в общи експозиции.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР