Почти нулева е вероятността президентът да не е знаел, заяви

...
Почти нулева е вероятността президентът да не е знаел, заяви
Коментари Харесай

Керемедчиев: България е европейски шампион по брой изгонени руски дипломати

" Почти нулева е вероятността президентът да не е знаел ", съобщи някогашният зам.-външен министър

" В 143-годишната история дипломатическите връзки сред България и Русия не са били на толкоз ниско равнище. България в цялата си история на дипломация не е гонила даже събрано толкоз дипломати до момента. България е и европейски първенец в тази сфера. В сметка това също е притеснително ", съобщи пред Bulgaria ON AIR някогашният зам.-външен министър Милен Керемедчиев.

По думите му България се подрежда в елита на западноевропейските страни, които имат извънредно внезапно отношение към Руската федерация.

" След нас е Полша, която изгони 45 съветски дипломати. Ние водим в класацията. Руското посолство е най-многочисленото в България. Руските дипломати са 10 пъти повече от българските в Русия. Руското посолство има доста прилежащи структури, както и чиновници, които са с дипломатически статут, само че действително не правят дипломатическа работа ", изясни Керемедчиев.

Той, уточни, че Руското посолство е голяма конструкция с над 150 души. И добави, че това, което се е взело като решение от държавното управление ни, е, да се орежат бройките.

" Досега ние гонехме съветски дипломати, само че не намалявахме числеността на задачата на Руската федерация в България. Сега се взе решение да се орежат бройките - да се понижи числеността на съветските дипломати ", посочи някогашният зам.-външен министър.

Керемедчиев сподели, че вземането на това решение значи, че България желае взаимност в представителствата на двете страни.

" В момента изгонването на 70 дипломати значи, че всички чиновници на консулствата във Варна и в Русе са изгонени. Това е едно обезглавяване на съветското посолство, само че би трябвало да се запитаме за какво главата на съветската делегация - Елеонора Митрофанова, не е в този лист ", акцентира той.

Според него на премиера Кирил Петков очевидно не му е стигнала смелостта да направи и този жест, който е най-крайната стъпка.

" Отзоваването на дипломат е съвсем преустановяване на връзки сред двете страни. Намаляват каналите за връзка. По този метод ще затрудним бъдещи дипломатически връзки сред двете страни ", уверен е Керемедчиев.

За гоненето на дипломати той още веднъж акцентира, че е извънредно последна мярка, която скоро страна членка на НАТО и Европейски Съюз скоро не е правила. И счита, че вероятността президентът да не е знаел, е съвсем нулева.

Запитан дали да чакаме бензин от 5 лева, той съобщи, че това неизбежно ще се случи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР