Почти никъде в аптечната мрежа в момента не може да

...
Почти никъде в аптечната мрежа в момента не може да
Коментари Харесай

Свършиха противогрипните ваксини

Почти на никое място в аптечната мрежа сега не може да се откри противогрипна ваксина. Интересът тази година се оказва по-голям от доставените до момента количества.

Все още се чакат безплатните ваксини за възрастните хора, които ще се слагат от персоналните лекари.

За малко повече от седмица над 80 000 противогрипни ваксини са изкупени от аптечната мрежа. Това са всички доставени количества до този миг.

"Изчезнаха в пъти по-бързо от преди. Някои аптеки въобще не можаха да снабдят с ваксини, толкоз бързо свършиха ", разяснява Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки.

Немалка част от имунизациите са изкупени от компании за чиновниците им - по 200-300 бройки едновременно. В русенска аптека от няколко дни нямат ваксини и не знаят по кое време ще има нова доставка.

Между 2 и 3% от българите са се ваксинирали предходната година. Интересът към имунизациите тази година е несравнимо по-голям. По информация на здравното министерство ще бъдат доставени 340 000 противогрипни ваксини, които ще се разпределят сред аптеките и програмата за безвъзмездна имунизация на възрастните хора. 20 000 дози повече са обезпечени за свободна продажба спрямо 2019 година Със 60 000 е повишен броят на безплатните ваксини за хората над 65 години. Както и предходната година обаче, лекарите ще би трябвало да избират кого да имунизират.

Ефект от програмата съгласно лекарите има.

До средата на октомври се чака да бъдат доставени останалите 70 000 дози за аптеките.

Не е изключено човек да се болести по едно и също време и с двата вируса, съгласно вирусолога проф. Аргирова. "Има и някои признаци, по които грипът се разграничава от ковид, примерно той настава ненадейно, бързо. Не повече от 24-48 часа откакто е имало контакт със инфектиран човек ", акцентира тя.

Ваксината против грип не защищава от COVID-19. Маската обаче понижава вероятността да се болестите и с двата вируса.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР