Почти не минава ден без да чуем термина фалшиви новини.

...
Почти не минава ден без да чуем термина фалшиви новини.
Коментари Харесай


Почти не минава ден без да чуем термина фалшиви новини. За рекордно кратко време феном

Почти не минава ден без да чуем термина " подправени вести ". За рекордно малко време феноменът от обществените медии стартира да влиза все по-често в изявленията на международните водачи, а в областта на обществената връзка към този момент е просто факсимиле.  

В средата на 2016 година редакторът на Buzzfeed Крег Силвърман вижда занимателен поток от изцяло измислени истории, които идват от един дребен източноевропейски град. " Накрая намерихме група от новинарски уеб сайтове, всички регистрирани в гр. Велес в Македония ", споделя той. 

Малко преди изборите за президент в Съединени американски щати те виждат, че има минимум 140 уеб страницата за подправени вести, които също по този начин оперират във Facebook и останалите обществени мрежи. Младите хора във Велес може и да нямат необикновен интерес към американската политика, само че поради парите, които би трябвало да бъдат направени от реклами посредством обществените мрежи, те трансформират във фантастика всяко огромно политическо събитие. Президентските избори в Съединени американски щати и по-конкретно Доналд Тръмп са доста гореща тематика в обществените мрежи.

И по този начин започнаха да излизат заглавия като " Папа Франциск шокира света, поддържа Доналд Тръмп за президент " и " Агент на ФБР, обвинен в приключването на имейли, свързани с акцията на Хилъри, открит мъртъв при очевидно самоубийство ".

И по този начин с тези заглавия стартира животът на фразата " подправени вести ".

Дезинформацията, лъжите и измамата ги е имало постоянно. Но това, което Силвърман разкрива, са неповторими логаритми за обществени медии, рекламни системи и хора, подготвени да напишат всичко, с цел да изкарат лесни пари. 

След изборите в Съединени американски щати Би Би Си стартира да изследва про-Тръмп групите в обществените мрежи. По-голямата част от наличието им наподобява обичайно - хора, които го поддържат, и съперници. Наблюдават се и дъги истории, възхваляващи президентът на Съединени американски щати като смел водач, мощно решен да депортира незаконните мигранти, определян като " олицетворението на историята на триумфа в Америка ". Очевидно не те въздействат върху избора на жителите. И по този начин специалистите, които се пробват да проучват шокиращия триумф на Тръмп, хвърлиха фокуса си върху подправените вести като едно допустимо пояснение. 

С времето даже самият Тръмп даже разгласи " Награди за подправени вести " за кореспонденти, които са създали неточности или неприятни прогнози. Но да се каже, че той е първият политик, който употребява този термин, ще бъде " подправена вест ". Всъщност първа е Хилъри Клинтът, която изпреварва бизнесмена-президент с цялостен месец. 

Оттогава фразата се употребява повече или по-малко (и непрестанно от Тръмп) от съвсем всички международни водачи, както и от безчет политически дейци, публицисти и елементарни хора.

По данни на Гугъл има 5 млн. търсения за резултати в секция вести по основни думи " подправени вести ". А за тази година фразата е била употребена към 2 млн. пъти в Туитър. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР