Почти на всеки родител се е случвало. Детето задава въпрос,

...
Почти на всеки родител се е случвало. Детето задава въпрос,
Коментари Харесай

Правилните отговори на трудните въпроси

Почти на всеки родител се е случвало. Детето задава въпрос, който оставя майката или бащата замаян, комплициран и постоянно в алтернатива какво тъкмо да каже. Липсата на отговор обаче може да провокира в допълнение разстройване, настояват психолозите.

Задаването на сложни или неуместни въпроси в действителност е обикновено за децата в една избрана възраст. Те не го вършат преднамерено, а тъй като са любопитни и желаят да опознаят света оптимално. В предучилищна възраст малчуганите постоянно задават нереални въпроси, без доста да се замислят, което съществено изпотява възрастните, които се чудят какво да отговорят.

Сложните въпроси пораждат от време на време безусловно от нищото, различен път си имат съответна причина, с цел да бъдат заложени. И постоянно децата чакат да им се отговори задоволително приемливо. Как обаче да създадем това? Ето и верните отговори на най-често задаваните въпроси в тази възраст. 

Снимка: Shutterstock

Откъде идват децата?

Този въпрос може да е подбуден от паниката към нова бременност. Ако очаквате друго бебе, детето евентуално се чуди дали ще бъде добър батко или кака. Това може да произтича и от малко ревнивост. Тоест същинският въпрос, който се крие зад тяхното запитване е:  „ Ще продължа ли да бъда обичан? “

Затова просто им отговорете, че ще имате още едно бебе, само че вярвате, че детето ще бъде в действителност приказен брат или сестра и доста ще ви оказва помощ. Уверете го, че имате същински шанс тъкмо то да бъде кака или батко, тъй като е най-хубавото дете на света и вярвате в него. Наблегнете на това, че ще продължите да го обичате и да се грижите за него както преди. Ако детето е намерено ревностно, бъдете благи и съпричастни, признайте му, че тази смяна е сложна даже за възрастните.

Защо  има   неприятни  хора ?

Непременно попитайте дали някой не е бил неприятен с него. Възможно е детето да е било засегнато – физически или с думи, нищо чудно това да е бил най-хубавият му другар. Важно е да изясните през цялото време обстановката. Задължително го прегърнете и пробвайте да му предадете цялата си обич, с цел да се почувства то предпазено и обичано.

Обяснете му деликатно, че е допустимо това дете да се е почувствало този ден зле и по тази причина по този начин да е реагирало. Разкажете по какъв начин някои хора нараняват другите, когато изпитват болежка, горест, самотност или ревнивост. Но това не значи, че са неприятни по принцип. Понякога просто имат неприятен ден и са решили да си го изкарат на някой. Опитайте да научите децата на добрина. Но в никакъв случай не оправдавайте подлостта.

Защо не сме богати?

Това евентуално е обвързвано с настояването на съответна играчка, която детето мечтае да има, а не с отчаяние от стандарта на живот. Децата в тази възраст не се интересуват и не осъзнават бедността или благосъстоянието като такива. Те се вълнуват от съответни неща, които желаят, нямат или не могат да имат.

Това може да е подобаващото време да утвърдите фамилните си полезности и поговорите с детето за тях.  „ Ние избираме да отделим времето и парите си за нещата, които са най-важни за нас. Всяко семейство е друго. Ние сме признателни за нещата, които имаме “ , е добър отговор на този въпрос.

Какво е войната?

В фамилии, в които един или двамата родители са военни или служители на реда, този въпрос има различен подтекст. Децата в действителност питат:  „ Ще се случи ли нещо с мама или баща? “ ,  тъй като са изплашени. Трябва да поговорите с тях и да ги успокоите, че в специалностите ви има риск, само че в този миг сте дружно и доста се обичате.

В останалите фамилии, въпросът може да е подбуден от нещо забелязано или чуто по малкия екран. Повърхностният отговор е, че войната е, когато две или повече страни се бият между тях. Едната страна желае нещо, което другата има, а другата страна се пробва да се отбрани. По мъчно е да се отговори, в случай че би трябвало да се изясни, че войните в действителност носят доста почтена гибел. Когато се сблъскате с подобен въпрос, първо се вслушайте какво тъкмо пита детето и не бързайте незабавно да отговаряте. Така ще имате опция вярно да подберете думите си и да не дадете неверен отговор, в случай че не сте разтълкували тъкмо въпроса му.

Дядо Коледа същински ли е?

За да зададе този въпрос, детето към този момент е подложило на подозрение съществуването на белобрадия дъртак. Дали някой му е разкрил истината или единствено е разпознало зад костюма дядо или баща, няма значение. Важното е, че то към този момент се колебае за истинността на облика.

Затова на първо време попитайте за какво ви задава този въпрос, с цел да разберете кое го е породило. Не бързайте да го залъгвате или лишавате от вярата в чудеса. И не давайте информация, която децата са към момента дребни да осмислят или не са подготвени да одобряват. Направете пауза преди да отговорите, с цел да обмислите какво и по какъв начин да кажете. Но не лъжете, единствено кажете това, което детето сега може да одобри от позиция на възрастта си.

Снимка: Shutterstock

Най-трудните въпроси

Въпросите, свързани със гибелта на непосредствен човек, съществено заболяване, раздялата на родителите или загуба на работа, са постоянно най-тежки и отговорите най-трудни.

Не лъжете децата, само че им поднесете обстоятелствата последователно, с цел да имат опцията да се оправят с осъзнаването и приемането им. Когато обработват информацията лека-полека, те съумяват да одобряват без болежка. Но бъдете подготвени да ви задават спомагателни въпроси непрекъснато, на които постоянно би трябвало да отговаряте почтено.

Абстрактните въпроси

Това са въпроси, подбудени от осведомителния поток, който те чуват, до момента в който вие следите новините по малкия екран или просто коментирате тематики от деня вкъщи. Абстрактните въпроси нормално са свързани с просвета, история, расизъм, пол, политика, пагубни произшествия.

Може би в този момент е моментът да седнете с детето и да си поговорите малко по-сериозно. Обяснете му, че това са в действителност огромни, постоянно световни проблеми. Може да потърсите подобаваща книга – в случай че въпросът е обвързван с история, и дружно да разгледате света, какъвто е бил по времето на фараоните да вземем за пример. Или да изгледате документален филм, подобаващ и за неговата възраст, в който демонстрират разнообразни опити. Бъдете подготвени да откликнете по този начин, че да задоволите детското любопитно, само че единствено в нужните за възрастта му граници. И не се колебайте да се връщате още веднъж на тези въпроси, в случай че прецените, че детето може да поеме още малко информация или сами не сте удовлетворени от отговора, който сте му дали.

По материали от Mamma sto bene / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР