Почти месец преди вторите извънредни избори за тази година на ...

Почти месец преди вторите извънредни избори за тази година на

Васил Тончев, Сова Харис: Протестните партии пак ще останат без мнозинство

Почти месец преди вторите изключителни избори за тази година на 14 ноември се следи стабилизация на обичайните партии - ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи . Причина за това е разочарованието на хората от предходните два парламента, които не можаха да излъчат болшинство . И след тези избори партиите на митинга отново няма да могат да образуват конституционно болшинство от 121 народни пълномощници , в случай че в него не взема участие някоя от партиите на статуквото. Това сподели социологът от " Сова Харис " Васил Тончев, в коментар на резултатите от изследване за настройките на избирателите по поръчка на dir.bg.

Според него твърдото си желание да гласоподават на 14 ноември са заявили 55% от избирателите, което се равнява на малко над 3 милиона души. Тончев напомня , че на предишните избори до изборните бюра са отишли с 200 000 по-малко гласоподаватели, което макар че тогава се е дължало на ограниченията взети от служебното държавно управление против купения избор . Сега записаното леко покачване на интереса към изборите било поради смесения избор за конституционни и президентски избори.

В същото време 3% от избирателите заявяват, че няма да гласоподават заради факта, че би трябвало да го направят с машини. Проучването посочва , че това са най-вече стари хора и такива с по-ниско обучение . Тончев обръща внимание на обстоятелството , че този % се равнява на към 55 000 души, които преди въвеждането на машинния избор са дали своят вот . 10,2% от всички избиратели пък смятат, че съществува реална заплаха да се заразят с Ковид 19 в процеса на гласоподаване .Според " Сова Харис " любимец на президентските избори ще бъде Румен Радев, а най-силният му противник ще бъде проф. Анастас Герджиков. Това, съгласно Васил Тончев е двойката, която най-вероятно ще отиде на балотаж.
Бел.ред.
Уважаеми читателю,
14 ноември 2021 година ще е неповторим ден, когато ти ще гласуваш по едно и също време за обективен човек (мажоритарен избор на президент) и за опис от хора (подбрани от и верни на задкулисието нови депутати).
Усещаш ли разликата?

Източник: fakti.bg