Почти една трета от хората по света - 2.2 млрд.

...
Почти една трета от хората по света - 2.2 млрд.
Коментари Харесай

Какво показва кантарът в Международния ден за борба със затлъстяването

Почти една трета от хората по света - 2.2 милиарда души - са с наднормено тегло или са болестно затлъстели. Прогнозата е, че в рамките единствено на седем години (до 2025 г.) хората над нормата за здравословно тегло ще те ще са се нараснали с още половин милиард и епидемията ще визира най-малко всеки трети.

Трябва обаче да се предпримеат ограничения, тъй като това е една от главните предпоставки за заболявания на сърцето и сърдечно-съдовата система, от каквито умират две трети от българите, а също и за хронични болести, които намаляват качеството на живота до самия му (в общия случай...) несвоевременен край.

По самодейност на Световната федерация за битка със затлъстяването 11 октомври е отдаден на битката с този проблем. По този мотив през вчерашния ден Българското съдружие за изследване на затлъстяването и съпътстващите го болести напомни статистиката, че България е на пето място в Европа по детско затлъстяване, като при момчетата за 10 години делът на засегнатите се е удвоил - от 3.3% през 2004 година на 7.1% през 2014 година

Според доцент Светослав Ханджиев от сдружението най-големият проблем е несъразмерната консумация на сол, която за България е към два пъти повече от целесъобразното количество. Навременното понижаване на солта може да избави сърдечно-съдовата система от произшествия с придвижване на възрастта и това е нещо, което родителите могат да трансформират в домашното готвене, само че към този момент обаче е проблем в питателните артикули в магазините.

Обездвижването също играе основна роля. Друго неотдавнашно изследване сподели, че българските деца водят антикласацията и по време, прекарано пред тв приемника или компютъра. Седмично те изкарват 25.7 часа пред мониторите или към 3-4 часа на ден, което ги подрежда преди всичко в европейската ранглиста, а за съпоставяне да вземем за пример в Холандия се падат по не повече от два часа дневно на дете или общо 14 за седмицата.

Всичко това води до риск от затлъстяване, който на собствен ред е причина за диабет вид 2, инфаркти, инсулти, хипертония и други болести, разяснява доцент Ханджиев.

Освен намаляването на солта в всекидневието, той предлага на бъдещите майки да внимават с тежестта си още от първите дни на бременността и да не качват повече от 15-20 кг. за целия интервал, тъй като това би заплашило и тях и бебетата им..

За здраве и обикновено тегло експертът предлага да се върви пешком най-малко по 45 минути или да се вършат към 10 хиляди крачки всеки ден.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР