Почти единодушно депутатите решиха минималният дневен размер на паричното обезщетение

...
Почти единодушно депутатите решиха минималният дневен размер на паричното обезщетение
Коментари Харесай

12 лв. става минималният размер на обезщетението за безработица

Почти единомислещо депутатите взеха решение минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица да се увеличи от 9 на 12 лева от 1 октомври 2020 година Това плануват промените в бюджета на Държавното публично обезпечаване, които Народното събрание одобри на първо четене.

Промените се оферират като поддръжка за безработните в изискванията на пандемия и са част от социално-икономическите ограничения на държавното управление поради COVID-19.

Минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица се покачва от 9,00 лева на 12,00 лева от 1 октомври 2020 година Това нарастване ще засегне сред 30 000 и 33 000 лица приблизително на месец за интервала от 1 октомври до 31 декември 2020 година Необходимият разход за тримесечния интервал се прави оценка на към 12 млн.

Предвижда се срокът за приемане на парично обезщетение за безработица да се увеличи от четири на седем месеца, като това ще коства 2 млн. лева

По време на дебатите от Българска социалистическа партия акцентираха, че това нарастване не е задоволително. От левицата показаха, че ще създадат свое предложение минималният размер на компенсацията да бъде увеличено на 17 лв..

Надя Клисурска от Българска социалистическа партия счете, че 252 лева на месец ще е компенсацията, което ще взимат хората, което е под прага на бедността.

Според Светлана Ангелова от ГЕРБ измененията в Закона за бюджета на ДОО за 2020 година са извънредно значими и са в поддръжка на безработните лица. Тя изясни, че нарастването е до края на годината, тъй като, според Кодекса за обществено обезпечаване, размерът се дефинира със закона за бюджета на ДОО.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР