Почти две трети - 65 на сто от гражданите на

...
Почти две трети - 65 на сто от гражданите на
Коментари Харесай

РСМ гледа ЕС през крив макарон: 2/3 от макетата не искали България в конституцията

Почти две трети - 65 на 100 от жителите на Република Северна Македония не са съгласни с вписването на други общности, в това число и на българите, в конституцията на страната, което е належащо за продължение на преговорния развой с Европейски Съюз, а 26 на 100 считат, че тези промени би трябвало да се създадат.

Това демонстрират резултатите от проучването „ Европа в рецесия. Последици върху публичното мнение в Северна Македония “, направен от Института за народна власт „ Societas Civilis “ и Фондация „ Конрад Аденауер “ в Република Северна Македония.

На този декор обаче за пръв път от 3 години посолството ни в Скопие провежда банкет, а наши гвардейци застанаха на пост пред входа му. 

Изследването е направено от 17 до 30 ноември предходната година, измежду 1005 респонденти.

От позиция на партийната принадлежност 89 % от гласувалите за ВМРО-ДПМНЕ на последните избори са срещу конституционните промени. По-голям е процентът на противопоставящите се на измененията в конституцията измежду гласоподавателите на Левица - 92 %, срещу са и 59 % от гласувалите за СДСМ.

Анализът на отговорите, съгласно етническата принадлежност на респондентите, демонстрира, че " 80 % от македонците са срещу конституционните промени и вписването на българите в главния закон, до момента в който 53 % от албанците считат, че конституционните промени би трябвало да бъдат направени ". За конституционните промени се афишират и 39 % от участвалите в изследването, които са дали своят вот за ръководещата в Република Северна Македония партия, написа Българска телеграфна агенция.

„ Мнозинство от две трети (69 процента) споделя, че промени, които плануват проверка на историята, не са допустими по пътя към Европейския съюз. Тези данни демонстрират частично същата настройка по отношение на предходната година, когато жителите бяха запитани дали биха се съгласили на отстъпки, свързани с историческите разкази, с цел да се размрази преговорният развой. Това отношение е съвсем непроменено по отношение на 2021 година, когато 71 на 100 от интервюираните не са били съгласни с сходни отстъпки ”, написа в разбора на изследването.

При разбивката на отговорите по политическа принадлежност обаче излиза наяве, че 61 % от симпатизантите на Демократичния съюз за интеграция /ДСИ /смятат, че такава проверка може да бъде направена. 

„ Мнозинството (57 на сто) от респондентите албанци считат, че македонският език е изцяло обезпечен, за разлика от разделянето сред македонското население на тези, които имат вяра, че е обезпечен до известна степен (26%), и тези, които имат вяра, че е не е обезпечен до известна степен (29%) ”, написа в проучването.

А съвсем половината от интервюираните - 49 % считат, че най-големият стопански сътрудник на страната би трябвало да бъде Европейски Съюз, а 21 % са дали отговор, че това би трябвало да бъдат Съединени американски щати.

Съединените американски щати се възприемат и като външен фактор с най-голямо въздействие в Република Северна Македония, следват Русия и България с по 4 % Германия с 3 на 100, Турция с 2 на 100 и Албания, Сърбия, Франция и Китай с по един %.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР