Почти два пъти по-висок доход, но и точно толкова по-големи

...
Почти два пъти по-висок доход, но и точно толкова по-големи
Коментари Харесай

Как се промениха доходите на домакинствата за 10 години у нас

Почти два пъти по-висок приход, само че и тъкмо толкоз по-големи разноски - това е обстановката на българските семейства съгласно данните на Национални статистически институт.

Промени са виждат както в сумите, по този начин и в потреблението.

Детайли : През 2022 година общият приход на човек от домакинство е бил 9008 лева, а през 2013 година - 4814 лева, т.е. 1,9 пъти по-малко.

Делът на пенсиите бележи максимален растеж за 10-годишния интервал - от 25,5% през 2013 година до 33,7% през 2022 година
 Предварителни данни на Национален статистически институт: Ръст от 3,4% на българската стопанска система за 2022 година
Предварителни данни на Национален статистически институт: Ръст от 3,4% на българската стопанска система за 2022 година

Миналата година Брутният вътрешен продукт на един ангажиран у нас се усилва действително с 2,1% спрямо 2021 година

Реалните приходи порастват през целия интервал. Реалните приходи от заплата, обаче, през 2022 година понижават с 3,9% по отношение на 2021 година

Разходите следват същата наклонност и Национален статистически институт регистрира сходното им нарастване с 1,9 пъти сред 2013 година и 2022 година

Делът на храната и безалкохолните питиета спада от 33,2% до 30,1%. Расте тежестта на харчовете за здраве, за поддържане на дома, за обществени осигуровки и други

През 2022 година по отношение на 2021 година действителните приходи нарастват с 1,4 на 100, действителните разноски - с 3,3 на 100, а цените - с 18,2 на 100.
 Има ли операция в данните на Национален статистически институт за стопанската система на България?
Има ли операция в данните на Национален статистически институт за стопанската система на България?

" Аномалиите " в метода на статистическия институт, директно зависещ на държавното управление, бяха видяни от Българска народна банка

Още нещо: Статистиката засича промени в структурата на потреблението на българските семейства. За едно десетилетие се е повишила потреблението на месо, месни творби, кашкавал, яйца, плодове, зеленчуци, захарни и шоколадови произведения и питиета.

Драстично обаче понижава потреблението на самун и тестени произведения - с цели 22,2 кг. Ядем също по този начин по-малко риба и рибни артикули, прясно мляко, сирене, олио, картофи и захар.

Ако през 2013 година приблизително на разположение от домакинство са се падали по 596 бр. цигари, през 2022 година те към този момент са 891 бр.
 Горивата и енергоизточниците у нас към този момент са евтини. Защо не падат цените?
Горивата и енергоизточниците у нас към този момент са евтини. Защо не падат цените?

Има ли " инфлация на алчността " в България?

Цените на множеството хранителни и нехранителни артикули се покачват през обсъждания интервал. Най-отчетливо е това при съществени храни като зеле, домати, сирене, чушки, дини и пъпеши, краставици и масло, както и при дървата, въглищата и обувките. В някои случаи скокът е повече от двоен.

Покупателната дарба на семействата, изчислена посредством паричния приход приблизително на разположение, въпреки всичко пораства при съвсем всички хранителни артикули като се изключи чушките, доматите и сиренето.

Средният приход през 2022 година стига, да вземем за пример, за 1001 кг захар при 608 кг през 2013 година

Контекст : Наблюдението на домакинските бюджети е най-старото статистическо проучване в България. Провежда се всяко тримесечие измежду 3060 семейства.

Актуалните данни са от изявленията на Национален статистически институт " " и " ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР