Почти десет години след появата на часовника на Apple компанията

...
Почти десет години след появата на часовника на Apple компанията
Коментари Харесай

Какво е да сложиш очилата за добавена реалност на "Епъл"

Почти 10 години след появяването на часовника на Apple компанията най-накрая е подготвена с революционно нов артикул - очила за смесена действителност. Те бяха показани на конференцията на разработчиците в Купертино в понеделник на стряскащата цена от 3499 $.

Главният изпълнителен шеф Тим Кук сподели, че очилата могат да провокират появяването на " пространствените калкулации ", където цифровото наличие се смесва с физическия свят, тъкмо както в миналото iPhone промени света на мобилните телефони.

Но анализаторите са по-скептични и считат, че ще са нужни години очилата с добавена действителност да пробият, защото с изключение на високата цена, която ще отблъсне доста консуматори, продуктът няма ясна приложимост с изключение на за развлечение на към момента зараждащия се пазар на добавена действителност (AR).

Това, което незабавно излиза наяве, е, че устройството към момента не е предопределено за всеобщия пазар - тест драйвът изисква сесия за конфигурация с екипа на " Епъл " и посещаване при експерт по зрението, с цел да се уверите, че очилата пасват и действат по предопределение, написа Ройтерс.

Според Би Би Си, чийто представител също е получил опция да опитва очилата, те са относително комфортни, " толкоз, колкото може да бъде носенето на чифт великански ски очила на лицето ви ".

За разлика от други сходни очила " Епъл " е отделил батерията, тъй че тя да не тежи на главата ви, макар че това значи, че вместо това батерията би трябвало да стои до вас, вързана с кабел.

Потребителското преживяване е класическо, минималистично. След като очилата са включени, вие виждате стаята към себе си, само че не я виждате през стъкло, а през многото вградени камери. Това е значимо за преживяването със " смесена действителност " - цифрово наличие, проектирано върху заобикалящата ви среда, споделя Би Би Си.

При физическото натискане на бутон в горната дясна страна на очилата изскачат някои познати икони на приложения, които ще разпознаете, в случай че сте употребявали iPhone - iMessage, фотоси, Apple TV (ще има повече, когато разработчиците ги направят). И оттова нататък всичко е обвързвано с ръководство с жестове - очилата наблюдават накъде гледате, тъй че когато погледнете приложение и съберете палеца и показалеца си, то се отваря.

 Включването става с физическото натискане на бутон в дясната част, посредством който се отварят приложенията
© Reuters

Включването става с физическото натискане на бутон в дясната част, посредством който се отварят приложенията

Очилата разрешават снимане на 3D видео благодарение на камерите. " Гледах по какъв начин едно дете духа свещи за рожден ден на торта толкоз покрай мен, че усетих, че съвсем чувствам дъха й ", споделя Зое Кленман от Би Би Си.

Ройтерс обаче не са толкоз въодушевени:

Очилата Vision Pro имат " цифрова корона ", сходна на короната на " Епъл " часовник, която може да се допира и завърта, с цел да ръководи плавното прекосяване на екрана сред действителния свят извън и виртуалния свят вътре. Разходката из стаята или гледането на 3D филм се усещат естествено, както и гледането на виртуална пеперуда, която се настанява върху протегнатата ръка на потребителя.

Устройството се повреди най-малко един път по време на проява пред Ройтерс, което наложи личния състав на " Епъл " да го рестартира и сподели, че производителят на iPhone към момента има някои дефекти за изглаждане, споделя Стивън Нелис, който също е получил опция да опитва очилата.

 За да олекоти очилата
© Reuters

За да олекоти очилата " Епъл " е извадил от тях батерията, само че това значи, че би трябвало да я носите със себе си, обвързвана с кабел

Ето някои основни заключения от демонстрацията:

- Реалният свят и другите хора постоянно участват . Режимът по дифолт, до момента в който носите устройството, е да виждате външния свят в цялостен цвят. Дори когато сте изцяло потопени във виртуален свят, външните камери наблюдават за други хора. Ако различен човек се приближи до потребителя, този човек стартира да се материализира във виртуалния свят.

- Холивуд евентуално ще прояви интерес . " Епъл " показва серия от " завладяващи видеоклипове ", снимани на специфични лични камери, където фенът може да влезе вътре и да се огледа.

 " Епъл " пусна серия аудиокниги, озвучени от изкуствен интелект

- Усещането за място може да бъде стряскащо. В един видеоклип въжеиграч е окачен сред два планински ръба към фена, създавайки тревожно предпочитание да огледа към плашещата бездна изпод. В същото време реализмът може да накара елементарните елементи да наподобяват неуместни в изпипана продукция, като евтина пластмасова бутилка вода, сложена на пианото по време на запис с прочут реализатор.

- От самото начало " Епъл " се концентрира върху бизнес използването на Vision Pro , демонстрирайки по какъв начин да употребявате няколко приложения едновременно. Усещането прилича съществуването на няколко екрана с висока разграничителна дарба. Устройството разрешава на консуматори да споделят и манипулират триизмерни виртуални обекти по време на конферентен диалог. И двете функционалности, биха могли да намерят приложимост в корпоративния свят, където цената на Vision Pro ще зависи от разходните центрове, а не от домакинските бюджети.

 В първата си версия Vision Pro наподобява залагат на бизнес клиенти, за които част от опциите за водене на конферентен диалог ще са извънредно потребни
© Reuters

В първата си версия Vision Pro наподобява залагат на бизнес клиенти, за които част от опциите за водене на конферентен диалог ще са извънредно потребни

" Вместо да стартира с потребителска версия и да премине към Pro модел, компанията стартира с премиум равнище и се надява да понижи цените с развиването на технологията ", споделя пред Ройтерс Каролина Миланези, анализатор в Creative Strategies.

" Епъл " пусна Vision Pro в опит да изтръгне самодейността от " Мета " в новопоявяващата се категория, където Meta Platforms Inc, която към този момент пусна няколко модела, пробвайки се да излезе от пазара на виртуална действителност, от дълго време доминиран от видеоигрите.

- Ще отнеме време да свикнете с видео диалозите . " Епъл " сподели FaceTime видео диалог сред двама души, носещи очилата. Изживяването е сходно на общоприетоо видеообаждане, само че употребява комплицирана технология за прожектиране на изображение на обаждащия се, а не стандартна ориентирана към лицето слушалка или камера на монитора.

- За да сътвори виртуална " личност " на обаждащия се , която демонстрира изражението на лицето му, системата употребява авансово заредени фотоси, комбинирани с данни от вътрешната система за следене на очите на Vision Pro и външните камери за следене на ръцете. Нетният резултат е човешки, само че не напълно - феномен, който специалистите по роботика назовават резултата на " злокобната котловина ", при който лица, които наподобяват на хора, само че са леко видоизменени, могат да накарат потребителите да се усещат неспокойни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР